Hoger beroep oud No Surrender-voorman Henk Kuipers in maart

Emmenaar Henk Kuipers moet zich in maart volgend jaar verantwoorden voor het Gerechtshof in Leeuwarden. Dat laat een woordvoerder van het Hof weten. Het Hof heeft drie dagen uitgetrokken voor de zaak. Op 14, 15 en 17 maart staat de voormalig No Surrender-captain terecht.

In november vorig jaar is Kuipers veroordeeld tot tien jaar celstraf voor leiding geven aan een criminele organisatie, maar ook aan ernstige mishandelingen, afpersing en diefstal met geweld. De oud-captain van voormalig motorclub No Surrender zegt onschuldig te zijn. Zijn advocaat Roy van der Wal heeft namens hem het hoger beroep ingesteld. Hij zal, samen met een collega, Kuipers ook bijstaan tijdens het hoger beroep.

Onderzoek

Het OM deed van 2014 tot en met 2017 onderzoek naar de 56-jarige Kuipers en de vermeende misstanden binnen de club. Volgens de rechter stond Kuipers met drie andere mannen aan het hoofd van een club die zich bezighield met internationale drugshandel en geweld- en vermogensdelicten. Alles stond in het teken van criminele activiteiten die voor justitie verborgen moesten blijven. Belangrijk daarbij was de zwijgplicht die ieder lid kreeg opgelegd (Omerta).

Het strafproces tegen de vier oud-leiders begon in maart 2018 en verliep allerminst soepel. Door gezondheidsklachten en een tweevoudige wraking van de rechtbank liet de inhoudelijke behandeling van de zaak lang op zich wachten. Tegen Kuipers was door het Openbaar Ministerie twaalf jaar cel geëist. Ondanks dat Kuipers zijn veroordeling op vrije voeten mocht afwachten, mag hij dat met zijn hoger beroep niet. Na zijn veroordeling een jaar geleden, moest hij direct terug de cel in.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
emmen hoger beroep henk kuipers no surrender
Deel dit artikel: