Vreemd licht gespot in Drentse lucht: wat was er aan de hand?

Wat was toch dat vreemde licht dat gisteravond boven Drenthe te zien was? UFO Meldpunt Nederland kreeg na 23.00 uur tal van meldingen van een merkwaardig lichtverschijnsel, onder meer uit Emmen, Pesse, Dwingeloo, Meppel en Assen.

Een getuige uit Hooghalen beschrijft de vorm van het licht als een 'omgekeerde piramide'. Het hing volgens hem een paar minuten stil, waarna het noordwaarts zakte en uit het zicht verdween. Bijna iedereen die het gezien heeft, noemt het licht 'fel'. Ook in andere provincies en in België werd de bol waargenomen.

Buitenaardse wezens?

Inmiddels is duidelijk waar het verschijnsel vandaan komt. Het blijkt dat het geen buitenaardse wezens waren, maar een raket: de Landsat 9, meldt Omrop Fryslan. Om precies te zijn betrof het een satelliet die de aardbol gaat observeren. De raket werd gisteren gelanceerd vanaf de Space Launch Complex-3E in Californië. Dat gebeurde op een Atlas V 401-draagraket.

De Landsat 9-satelliet werd in een baan om de aarde gelanceerd. De foto's die ermee worden gemaakt, helpen bijvoorbeeld om de gevolgen van bosbranden en watergebruik in kaart te brengen. Het is een project van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de US Geological Survey.

Meer over dit onderwerp:
UFO Meldpunt Nederland Landsat 9 Raket NASA
Deel dit artikel: