Turfrunners uit Dalen gaan 307 kilometer estafettelopen in Limburg

De Turfrunners uit Dalen maken zich opnieuw op voor de Roparun. Dat is de langste estafetteloop ter wereld, waarbij ieder jaar geld wordt opgehaald voor de palliatieve zorg voor kankerpatiƫnten.

De Roparun start normaal gesproken in Parijs of Hamburg, met meer dan 300 teams uit verschillende landen. De route telt in totaal 560 kilometers met Rotterdam als finishplaats. Maar de teams zijn dit jaar niet welkom in Frankrijk en Duitsland, omdat de coronaregels voor grote groepen mensen niet overal hetzelfde zijn als in Nederland. De organisatie heeft Limburg als alternatief gekozen, met Landgraaf als startpunt. Dit jaar doen er 186 voornamelijk Nederlandse teams mee.

Ongeveer 27 uur actief

Met acht lopers willen De Turfrunners in totaal 307 kilometer afleggen. "We lopen ongeveer 11,5 kilometer per uur. Dus de verwachting is dat we er ongeveer 27 uur over gaan doen om de afstand af te leggen", legt Martijn Schonewille, teamcaptain van de Turfrunners, uit. Dat betekent dat het team uit Dalen dag én nacht actief blijft.

"Hoe dichter wij bij de dag komen dat de Roparun begint, hoe spannender het wordt", vertelt Schonewille, "want een oude blessure kan weer naar boven komen." Tijdens de run worden de lopers verdeeld over twee teams van vier personen. Elke 60 kilometer wordt er van team gewisseld, zodat er uitgerust kan worden.

Normaal gesproken staat de Roparun in het Pinksterweekend op het programma, maar het evenement werd meerdere maanden uitgesteld. Als alternatief organiseerden De Turfrunners in de tussentijd hun eigen evenement. Met acht lopers wisten ze toen 280 kilometer binnen ongeveer 24 uur uit te rennen.

Lager bedrag

Het doel is om in een jaar tijd zoveel mogelijk geld binnen te halen vanuit de teams voor de palliatieve zorg voor kankerpatiënten. Aan de finish van de Roparun wordt het bedrag bekend gemaakt. Volgens Schonewille is het bedrag door de pandemie een stuk lager dan normaal. Er lopen minder teams mee en er konden minder acties georganiseerd worden. "De teller staat dit jaar op 1,3 miljoen euro. Terwijl we normaal jaarlijks tussen de 5 en 6 miljoen euro ophalen."

Dit jaar is het 30-jarig jubileum van de Roparun. In totaal heeft de organisatie 90 miljoen euro opgehaald. "Deze stichting brengt bijna net zoveel geld op als Alpe d'HuZes, maar is lang niet zo bekend", aldus de teamcaptain. Het geld komt vanuit de Roparun vaak terecht bij lokale doelen. Zo werden er vorig jaar koppelbedden overhandigd in woonzorgcentrum De Bleerinck in Emmen.

Steun

Via social media en de website van Roparun zijn de Turfrunners dit weekend live te volgen en het team 'kan alle aanmoedigingen gebruiken', want het weer schijnt niet denderend te worden.

Ondertussen is het volgende grote evenement gepland, want in 2022 gaat de route van Bremen naar Rotterdam. In het Pinksterweekend van 2022 komt de Roparun onder andere door Drenthe, Groningen en Friesland.

Lees ook:

De Turfrunners uit Dalen gaan met een team van 8 lopers, 307 kilometer rennen in estafette-stijl. Zaterdag doen zij mee aan de RopaRun. De langste non-stop estafetteloop ter wereld. "We lopen ongeveer 11,5 kilometer per uur," legt Martijn Schonewille uit, teamcaptain van de Turfrunners. "Dus de verwachting is dat we er ongeveer 27 uur over gaan doen om de afstand af te leggen."

Dat wil zeggen dat de 8 lopers dag en nacht door rennen, met een gezelschap van 15 mensen om hen heen die ervoor zorgen dat zij veilig, gevoed en gezond zijn. Normaal gesproken wordt de RopaRun in het Pinksterweekend gehouden, maar het is verplaatst naar aankomende zaterdag 2 oktober. De organisatie is 'blij dat het nu wel door kan gaan'.

Ook de fietsers zijn belangrijk

"Hoe dichter wij bij de dag komen dat de RopaRun begint, hoe spannender het wordt", verteld Schonewille, "want een oude blessure kan weer naar boven komen". De lopers zijn 'gelukkig wel fit' genoeg om de run te volbrengen. Tijdens de run worden zij verdeeld in twee teams van 4 personen. Elke 60 kilometer wordt van team gewisseld, zodat er uitgerust kan worden.

Ook wil de voorzitter graag de fietsers benoemen die de voor en achterhoede van het team zijn. "Deze mensen gaan de volle afstand fietsen, op half fietstempo. Dat zorgt snel voor onderkoeling en dat is echt geen pretje."

Limburg nieuw startpunt

De RopRun start normaal in Parijs of Hamburg. Dan rennen meer dan 300 teams uit verschillende landen naar Rotterdam een route van 560 kilometer. Maar de teams zijn dit jaar niet welkom in Frankrijk en Duitsland, omdat de regels voor grote groepen mensen niet overal hetzelfde zijn als in Nederland.

De organisatie heeft daarom Limburg als alternatief gekozen, met Landgraaf als startpunt. Er is een noordelijke en zuidelijke route, eentje linksom en de ander rechtsom. Dit jaar doen er 186 voornamelijk Nederlandse teams mee.

Goed doel

Het doel is om in een jaar tijd zoveel mogelijk geld binnen te halen vanuit de teams voor de palliatieve zorg voor kankerpatiënten. Aan de finish van de RopaRun wordt het bedrag vervolgens bekend gemaakt. Schonewille vertelt dat het bedrag door de pandemie een stuk lager is dan normaal. Er lopen minder teams mee en er konden minder acties georganiseerd worden. "De teller staat dit jaar op 1,3 miljoen euro. Terwijl we normaal jaarlijks tussen de 5 en 6 miljoen euro ophalen."

Dit jaar is het 30 jarige jubileum van de RopaRun, in totaal heeft de organisatie in de loop der jaren 90 miljoen euro opgehaald. "Deze stichting brengt bijna net zoveel geld op als Alpe d'HuZes, maar is lang niet zo bekend", aldus de teamcaptain. Het goede doel staat erom bekend vaak te doneren aan lokale doelen. Zo werden er vorig jaar koppel bedden overhandigd in woonzorgcentrum De Bleerinck in Emmen.

Steun team Turfrunners Dalen

Via social media en de website van Roparun zijn de Turfrunners dit weekend live te volgen en het team 'kan alle aanmoedigingen gebruiken', want het weer schijnt niet denderend te worden.

Ondertussen is het volgende grote evenement gepland, want in 2022 gaat de route van Bremen naar Rotterdam. In het Pinksterweekend van 2022 komt de Roparun onder andere door Drenthe, Groningen en Friesland.

Meer over dit onderwerp:
Dalen Turfrunners Martijn Schonewille RopaRun
Deel dit artikel: