Toon Aerts opnieuw de beste in loodzware Superprestige Gieten

Toon Aerts
Toon Aerts wint zijn tweede Superprestige Gieten © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
VELDRIJDEN - De Belgische veldrijder Toon Aerts heeft net als vorig jaar de Superprestige Gieten gewonnen. In een kletsnatte wedstrijd aan de Nijslootsweg versloeg hij zijn landgenoten Quinten Hermans en Eli Iserbyt. Tibor Del Grosso eindigde als beste Drent op de 25e plaats.
Op het loodzware parkoers in Gieten werd al snel duidelijk welke renners over de beste benen beschikten. De Belgische winnaar van de vorige editie, Toon Aerts kreeg alleen zijn landgenoot Quinten Hermans met zich mee. Voormalig winnaar Eli Iserbyt en Laurens Sweeck volgden op gepaste afstand. Halverwege de wedstrijd voerde Aerts het tempo langzaam op, terwijl de vermoeidheid bij zijn concurrentie steeds verder toenam. Met nog twee ronden op de teller nam de renner van Baloise Trek Lions definitief afscheid van zijn 'medevluchter' Hermans.
Na een dik uur ploeteren kwam Aerts met een voorsprong van 23 seconden als winnaar over de streep. Hermans verdedigde zijn voorsprong op Iserbyt met succes en behield de tweede plaats, Een positie die hij ook in 2019 al eens haalde. Iserbyt won toen, maar moest nu genoegen nemen met de derde plaats. Lars van der Haar was op de 5e plaats de beste Nederlander.
"Ik wilde er staan bij de eerste klassementscross en dat is gelukt," zei Aerts na afloop. "Hermans reed een hoog tempo, maar ik kon een keer goed doortrekken op kop en toen was het gat al snel 15 seconden. Ik rij graag in de modder en ben er ook goed in, dus ik kom graag naar dit soort wedstrijden."

Tibor del Grosso tussen de grote mannen

Tibor del Grosso uit Eelde reed zijn eerste grote klassementscross als belofterenner tussen de grote mannen uit de elitecategorie. Hij startte vanuit het achterveld, maar werkte zich goed naar voren. Ondanks dat hij de wedstrijd niet volledig uitreed, hij reed 6 van de in totaal 8 ronden, werd Del Grosso geklasseerd als 25e.