Gouden Griffel: Pieter Koolwijk schrijft beste kinderboek

210623_gozert
Kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk met het boek Gozert © Tom Meijers/RTV Drenthe
Schrijver Pieter Koolwijk uit Emmen heeft met zijn boek Gozert de Gouden Griffel gekregen voor het best geschreven kinderboek. De prijs werd uitgereikt tijdens de Gouden Kinderboekenborrel, aan de vooravond van de Kinderboekenweek 2021. De Gouden Griffel bestaat dit jaar 50 jaar.
Koolwijk won in juni de Zilveren Griffel in de categorie Negen tot twaalf jaar. Met deze winst maakte hij, samen met tien andere winnaars van de Zilveren Griffel, kans op goud. Hij won onder meer van Jan Paul Schutten met het boek Wonderbos, die de Zilveren Griffel kreeg in de categorie Informatief. De jury zegt dat Koolwijk "heer en meester" is in het balanceren van fantasie en werkelijkheid. "Koolwijk bewijst dat verbeeldingskracht recht heeft op een plek in de realiteit", aldus de jury.
Gozert is het zesde kinderboek van Koolwijks hand. In juni werd de Emmenaar nog helemaal verrast met de Zilveren Griffel voor het boek. Terwijl hij aan het signeren was, kwam er iemand die hem vroeg dit met een bijzondere pen te doen. Vol ongeloof wees de schrijver de man de deur, maar hij was stellig: "Jouw boek Gozert is in de prijzen gevallen. Daarvoor krijg je deze Zilveren Griffel."

Gouden Griffel

De Gouden Griffel gaat elk jaar naar het best geschreven oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. Aan de prijs is een geldbedrag van 2000 euro verbonden.
De Kinderboekenweek begint op woensdag 6 oktober en eindigt op zondag 17 oktober. Het thema is Worden wat je wil, waarmee de organisatie wil benadrukken dat kinderen alles moeten kunnen worden wat ze willen, van astronaut tot YouTuber.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.