Voor vijfde nacht slapen asielzoekers op veldbedden, Rode Kruis spreekt zorg uit

poort coa azc ter apel
De poort van het opvangcentrum in Ter Apel © RTV Noord
Voor de vijfde nacht op rij hebben bij de centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel mensen op veldbedden en stoelen moeten slapen. Dat zegt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vandaag. De verwachting is dat het in ieder geval de hele maand oktober nog erg krap is, daarna hoopt het COA dat het iets minder druk zal zijn.
Hoeveel mensen precies op veldbedden of stoelen hebben geslapen, weet de woordvoerder niet. In Ter Apel zijn ongeveer 150 veldbedden, de woordvoerder schat dat er daarnaast wordt geslapen op tientallen stoelen, of misschien zelfs wel meer. Daarbij gaat het overigens niet steeds per se om dezelfde mensen die op de veldbedden en stoelen slapen.

Weinig lucht

Het grote probleem zit in de opvang in het hele land, en dat wordt op Ter Apel zichtbaar, zegt de woordvoerder. Wie binnenkomt, moet zich eerst registreren in Ter Apel. Daarna zouden ze naar een regulier asielzoekerscentrum of tijdelijke opvanglocatie moeten gaan. Het COA beschikt in totaal over 30.000 bedden, maar die zijn allemaal bezet. "Er zit niet veel lucht in. De druk is momenteel heel erg hoog."
De verwachting is dat die druk ietsje minder hoog wordt in november, gelet op de instroom en de verwachte ruimte die er bij gemeenten bij komt. Maar dat is slechts een verwachting, geeft de woordvoerder aan. "Zeker is dat nog niet. We kunnen heel goed opvang gebruiken, omdat het heel erg krap is. Het is gewoon een lastige puzzel voor iedereen in de keten."

'Humane ondergrens'

Het Rode Kruis stelt dat de opvang van vluchtelingen in Nederland door een 'humane ondergrens' dreigt te zakken. Het Rode Kruis ondersteunt het COA sinds kort bij het opvangen van Afghanen en andere asielzoekers die in Nederland aankomen.
De hulpverleningsorganisatie zegt zich ernstig zorgen te maken over de kwaliteit van de noodopvang voor asielzoekers en het gebrek aan aanvullende opvanglocaties in Nederland. "Als gevolg daarvan ontbreekt het kwetsbare mensen straks aan essentiële toegang tot medische zorg, ontstaan er onveilige situaties doordat mannen, vrouwen en kinderen in grote ruimtes moeten verblijven en is er geen aandacht voor psychosociale ondersteuning voor getraumatiseerde mensen."

Mogelijk crisisnoodopvang

De COA-locaties zitten overvol, geeft ook het Rode Kruis aan. "De verwachting is dat het tekort de komende weken zal toenemen", aldus de organisatie. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielbeleid) sluit niet uit dat er crisisnoodopvang nodig is, zo bleek eerder deze week. In dat geval wijst de overheid plekken aan om mensen op te vangen, bijvoorbeeld in sporthallen en tenten.
Directeur van het Rode Kruis, Marieke van Schaik, zegt dat een kritische grens in de noodopvang van vluchtelingen nu snel wordt bereikt. "Mensen kunnen niet gedurende lange tijd in hallen op veldbedden slapen zonder enige vorm van privacy. Of steeds van de ene locatie naar de andere locatie worden verplaatst", zegt Van Schaik. Vooral voor kinderen is het steeds verhuizen schadelijk, stelt ze. "Hun veiligheid kan daarbij onvoldoende worden gewaarborgd wanneer grote groepen mensen bij elkaar worden gebracht. Er is nu alleen aandacht voor hoe we mensen kunnen onderbrengen. We moeten echt stappen zetten voor een humane opvang in deze situatie."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.