Duitse uitvinding moet beverschade voorkomen

Beverschade
Duitse proef met gaas moet beverschade aan dijk voorkomen © RTV Drenthe/Marjolein Lauret
Honderden meters dik gaas moeten ervoor zorgen dat bevers zich niet meer helemaal door een waterkering kunnen graven. Waterschap Hunze en Aa's heeft het idee afgekeken van een Oost-Duitse partner. Zij hebben inmiddels jarenlange ervaring met het tegengaan van beverschade.
Bevers huizen sinds 2008 in het gebied van het Zuidlaardermeer, het Drentsche Aa-gebied en in rivier de Hunze. Sinds 2021 mogen ze ook blijven in dat gebied. Naast knagen, houdt de bever ook van graven. "Ze kunnen in één nacht tijd een hol van acht meter diep graven, met een doorsnede van dertig centimeter", zegt Hugo Assink van Waterschap Hunze en Aa's. En die gangen veroorzaken instabiele dijken en waterkeringen. "Daarom pakken we dit nu aan, zodat de inwoners droge voeten houden."

Wel graven maar niet helemaal

Het is niet zo dat de bever zomaar z'n gang heeft kunnen gaan. Het waterschap controleerde en repareerde de afgelopen jaren de dijk al vaker. Maar dat zijn lapmiddelen waar veel inzet voor nodig is. De proef met het aanbrengen van gaas moet dat nu oplossen. "We heien met een speciale machine lange stukken gaas drie meter de dijk in, zo'n vijf meter van de waterkering af. Zo kan de bever toch een beetje graven, maar niet door de hele dijk heen."
Over vierhonderd meter wordt het gaas aangebracht. De kosten voor dat kleine stuk zijn behoorlijk: 120.000 euro. "Nu is het zo dat de aannemer uit Oost-Duitsland moet komen en er maar één machine in Europa is die dit kan. Als we hiermee doorgaan, heeft de methode aanzienlijke potentie om qua kosten lager uit te komen", zegt Assink.

Hoge kosten

Nieuwsgierige collega's van andere waterschappen zijn uitgenodigd om te komen kijken. Zo is het Wetterskip Fryslân aanwezig. "Ik schrik wel van die hoge bedragen", zegt Frouke Sikking van het Wetterskip. Hoewel ze in Friesland nog niet wakker liggen van de bever - het zijn er nog maar twee - wil ze zich wel goed voorbereiden. "De bever komt eraan, dat is duidelijk. Met die kosten moeten wij ook rekening gaan houden. Het is echt enorm duur."
Maar als het gaas dan in de grond zit en het blijkt te werken, dan zijn de grootste problemen en kosten voorbij. "Want de Duitse aannemer heeft beloofd dat het gaas honderd jaar meegaat", lacht Assink.
Duitse uitvinding moet beverschade voorkomen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.