Aantal faillissementen in Drenthe blijft laag

Brief met executieverkoop op de deur
Brief met executieverkoop op de deur © Editorial
Het aantal faillissementen in Drenthe blijft laag. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS, over de maand september. Vorige maand was de laatste maand dat veel ondernemers een beroep konden doen op financiële steun van de overheid.
In september gingen vier Drentse ondernemingen failliet. Dat is net zoveel als een maand eerder.
Kijk in de grafiek hoeveel bedrijven er tijdens de hele coronapandemie op de fles gingen:
De vraag is wat er gaat gebeuren, nadat voor veel ondernemers per 1 oktober de coronasteun wegviel. "De economie draait weer volop en de werkloosheid is laag. Doorgaan met de steun zou het economisch herstel in de weg zitten", zei het kabinet eind september, schreef de NOS.
Maar er zijn ook bedrijven die sinds deze maand geen steun meer krijgen, maar toch bezorgd zijn over hun toekomst.
Regelingen als de NOW (voor loonkosten), TVL (voor vaste lasten), Tozo (voor zzp'ers) en TONK (voor noodzakelijke kosten) houden op te bestaan. Alleen voor bepaalde sectoren blijven er steunregelingen van kracht. Dat geldt voor onder meer nachtclubs en discotheken.

'Onverminderd laag niveau'

Ook landelijk gezien was het aantal faillissementen laag. Het CBS noemt het een "een onverminderd laag niveau". In september zijn, exclusief eenmanszaken, 117 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er achttien meer dan in augustus.
Ook de Raad voor de Rechtspraak stelt dat het aantal faillissementen nog altijd op een "ongekend laag niveau" zit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.