Hondsrug moet commissie overtuigen van UNESCO-status

De evaluatiecommissie van het Global Geopark Network (GGN) brengt deze week een bezoek aan het Hondsruggebied. Dit is onderdeel van de toetsing om de status van een UNESCO Geopark opnieuw in de wacht te slepen.

De Hondsrug wil deze status de komende vier jaar graag behouden, maar om dat voor elkaar te krijgen moet het GGN nog wel overtuigd worden. In december 2020 zijn de benodigde documenten voor de beoordeling verstuurd, die naar verwachting in het voorjaar van 2022 klaar zijn.

"Zo'n titel is een soort Michelinster voor het gebied", zegt manager Cathrien Posthumus van het Geopark. De UNESCO-status is niet zomaar wat. Je moet er als gebied heel trots op zijn en het is voor ons belangrijk om die status vast te houden."

Het Drentse geopark, tussen Coevorden en Groningen, is een geologisch, ecologisch en cultuurhistorisch rijk en uniek gebied dat 150.000 jaar geleden ontstond.

UNESCO sinds 2015

Onderdeel van de toetsing is een meerdaags bezoek aan het geopark. De Hondsrug heeft hiervoor een programma samengesteld, met onder meer een bezoek aan diverse geologische sites onder leiding van gidsen en musea.

"Ze kijken of je goed bezig bent met de status quo", zegt Posthumus. "Je moet je als park door ontwikkelen en ze kijken of je goed bezig bent. Ze hebben vorige keer een aantal aanbevelingen gedaan en we laten nu zien dat we daar werkelijk wat mee gedaan hebben. Bijvoorbeeld de zichtbaarheid van het gebied versterken."

Ook terreinbeheerders, de partners van het geopark en de wetenschappelijke commissie gaan in gesprek met de evaluatiecommissie. De UNESCO-status heeft het Hondsruggebied sinds 2015 in bezit. In 2017 vond de vorige evaluatie plaats.

Meer over dit onderwerp:
ROEG! Hondsrug UNESCO Geopark
Deel dit artikel: