Emmen verwacht 2021 af te sluiten met bijna acht miljoen in de plus

De gemeente Emmen verwacht 2021 af te sluiten met een positief resultaat van bijna acht miljoen euro. Halverwege dit jaar werd er nog rekening gehouden met een bedrag van vijf miljoen in de plus, maar dit is nu naar boven bijgesteld.

Hoewel de financiële positie van Emmen na jaren van bezuinigen verbeterd, blijft het college rekening houden met mogelijke beren op de weg.

De meest recente meevaller is te danken aan extra geld dat Emmen vanuit het Rijk heeft ontvangen. Verder was voor beschermd wonen en jeugdhulp minder geld nodig dan aanvankelijk gedacht. De lage rente maakt dat de gemeente minder kwijt is aan rente en zijn er minder investeringen gedaan.

Aan de andere kant lopen de aanvragen voor woningaanpassingen en hulpmiddelen tegen de verwachting in op, is te lezen bij ZO!34.

Reservepotjes

Het college verwacht dat voor een aantal van bovenstaande zaken later alsnog de portemonnee moet worden getrokken. Een aantal reservepotjes wordt hiervoor in het leven geroepen. Dit geld is op later termijn bedoeld voor onder meer beschermd wonen, maatschappelijke opvang, dak- en thuisloosheid en onderhoud van gebouwen.

Twee weken geleden presenteerde de gemeente de begroting voor volgend jaar, waarvoor ook een positief resultaat verwacht wordt. De gemeente denkt 2022 te kunnen afsluiten met drie miljoen euro in de plus dankzij extra geld vanuit het Rijk voor jeugdzorg. Ook voor de komende jaren wordt een positief resultaat van tussen de twee en drie miljoen euro verwacht.

Slag om de arm

Wel houdt het college een slag om de arm vanwege een aantal toekomstige onzekerheden. De kosten van de effecten van het coronavirus, de uitgaven en compensatie voor onder meer jeugdhulp of mogelijke nieuwe taken vanuit het Rijk (bv. energie en klimaataanpak).

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
emmen begroting financien huishoudboekje
Deel dit artikel: