Documentaire Kinderen van Ruinerwold wint Gouden Televizier-Ring

Televiziergala
Documentairemaker Jessica Villerius toont de Gouden Televizier-Ring © ANP Kippa/Sem van der Wal
Documentaireserie De Kinderen van Ruinerwold heeft vanavond de 56e Gouden Televizier-Ring gewonnen. De serie kreeg meer stemmen van het publiek dan de tv-series Een Huis Vol en Mocro Maffia. Voor de kinderen was het een dag met een dubbel gevoel: Het is exact twee jaar geleden dat het boerderijgezin in Ruinerwold ontdekt werd.
"Wow, dat wij hier staan is allemaal dankzij jullie thuis. Het is heel bijzonder dat wij hier staan", reageerde een verbouwereerde en emotionele Mar Jan bij de prijsuitreiking, de oudste dochter van de zogeheten Kinderen van Ruinerwold. Ze bedankte alle mensen die op de documentaire hebben gestemd en had ook een boodschap voor haar broertjes en zusjes die niet aanwezig waren. "Lieve broertjes en zusjes, wij zijn supertrots op jullie en we zijn superblij dat we weer samen kunnen zijn."

Eerste keer voor documentaire

Het is de eerste keer in de historie van de Gouden Televizier-Ring dat een documentaire met de publieksprijs naar huis gaat. In de documentaire van vier afleveringen, gemaakt door Jessica Villerius, doen vier 'Ruinerwoldkinderen' hun verhaal. Het gaat om de drie oudste kinderen Shin, Mar Jan en Edino, die al voor Ruinerwold het gezin van vader Gerrit Jan van D. waren ontvlucht. Hun broertje Israël zat wel in de inmiddels wereldberoemde boerderij. Hij woonde er negen jaar lang met nog vijf andere kinderen afgesloten van de buitenwereld, onder streng bewind van hun vader.
De bizarre Ruinerwold-zaak kwam twee jaar geleden aan het licht. Zoon Israël had kans gezien de boerderij te verlaten en sloeg alarm in een café in het dorp. Daarop werd de politie gealarmeerd over de situatie, waarna een dag later de vijf andere kinderen uit de boerderij zijn bevrijd. Vader Gerrit Jan van D. en de huurder van de boerderij, de Oostenrijkse klusjesman Josef B., werden aangehouden.
De zaak werd wereldnieuws en was wekenlang volop in de publiciteit, waarbij er steeds meer verschrikkingen naar buiten kwamen over hoe de kinderen hun hele leven door hun vader waren behandeld. Er was sprake van vrijheidsberoving en mishandeling en ook seksueel misbruik van twee van de oudste kinderen.

Hun eigen verhaal vertellen

De vier oudsten van het gezin hebben na weken van stilzwijgen film- en documentairemaker Jessica Villerius benaderd om hun verhaal te doen. Zij wilden graag hun kant van het verhaal vertellen, over hoe hun vader hun leven beheerste, hoe ze uiteindelijk besloten de situatie te ontvluchten, maar ook hoe de oudste drie worstelden met het feit dat zij de zes jongere broertjes en zusjes niet uit de 'gevangen' situatie durfden te halen.
De serie werd dit voorjaar uitgezonden. De verhalen over hoe de kinderen in angst en isolement opgroeiden bij hun godsdienstwaanzinnige vader konden al direct rekenen op warme reacties van het publiek. Vooral bij een huiszoeking gevonden filmmateriaal toonde schokkende beelden van hoe Gerrit Jan van D. zijn kinderen hardhandig aanpakte en doodsbang maakte.

'Enorme eer'

Documentairemaker Jessica Villerius vindt de prijs een enorme eer. "Bedankt voor de de kans en de vrijheid om dit te maken. Ik wil mensen een stem en een gezicht geven. Daar gaan we voorlopig mee door."
De Kinderen van Ruinerwold is de opvolger van het programma Over Mijn Lijk, dat vorig jaar de Gouden Televizier-Ring won.
Documentaire De Kinderen van Ruinerwold wint Televizier-Ring

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.