Zonnepark Zuidvelde wordt kwart kleiner dan beoogd

Het zonnepark dat bij Zuidvelde moet verrijzen wordt 25 procent kleiner dan tot nog toe was gepland. De provincie stelt grenzen aan het aantal hectares zonnepark per gemeente en omwonenden hebben bezwaren tegen een groot park.

De initiatiefnemers - drie ontwikkelaars die samen Energiecoöperatie Noordseveld vormen - wilden op 135 hectare landbouwgrond een groot zonnepark realiseren. Op 75 hectare zouden zonnepanelen komen, de rest was bedoeld voor aankleding, met onder andere bosschages, stroken natuur en bloeiende akkerranden.

Wel uniek, toch geen uitzondering

Maar in de gemeente Noordenveld is tot 2030 maximaal ruimte voor 74 hectare aan zonneparken, volgens de Regionale Energie Strategie van Drenthe. Wel zijn uitzonderingen mogelijk voor unieke plannen, zoals voor een ecologisch aangelegd zonnepark, met winst voor natuur en ecologie.

Daar is in het geval van zonnepark Zuidvelde sprake van, zo stellen de initiatiefnemers. "Het oorspronkelijke plan biedt grote voordelen voor de omgeving van Zuidvelde, maar de argumenten tegen de grootte van het zonnepark van omwonenden wegen zwaarder", stellen ze. Ze zien daarom af van de mogelijkheid om als uitzondering te worden beschouwd.

Bewonersavond

Komende donderdag houden de initiatiefnemers voor bewoners een informatieavond over de verkleining van het zonnepark, het plangebied en het ontwerp. Ook de gemeente Noordenveld geeft een toelichting.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zuidvelde Zonnepark Zuidvelde
Deel dit artikel: