'Mondkapjesplicht keert terug, coronapas op meer plekken ingevoerd'

ANP-423528161
De mondkapjesplicht keert terug bij contactberoepen © ANP / Remko de Waal
Het kabinet gaat het coronatoegangsbewijs uitbreiden naar meer sectoren. Ook keert de mondkapjesplicht terug in publieke binnenruimten en bij contactberoepen.
Dat meldt de NOS op basis van ingewijden. Volgens de NOS maakt het kabinet de nieuwe maatregelen morgenavond bekend tijdens de coronapersconferentie. Aanleiding is het oplopende aantal coronabesmettingen.
De coronapas wordt vanaf vrijdag verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden. Ook geldt de pas op zogeheten doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea.
Verder wil het kabinet kijken of de coronapas ook ingevoerd kan worden in het hbo- en mbo-onderwijs. Nu kan dat nog niet, omdat de wet daarvoor moet worden gewijzigd.

Mondkapjes

De mondkapjesplicht keert terug in de publieke binnenruimte en bij contactberoepen. Dat betekent dat je weer een mondkapje op moet in het gemeentehuis of bij de kapper. Of de plicht ook gaat gelden voor bijvoorbeeld winkels, is nog niet duidelijk.
Volgens de NOS wordt het thuiswerkadvies ook weer aangescherpt. Het kabinet wil dat werknemers de helft van de tijd thuis gaan werken.

'Kan niet anders'

De nieuwe coronamaatregelen komen niet als een verrassing. Het kabinet maakt zich al langer zorgen over het stijgend aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.
Door het stijgend aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen kan het niet anders dan 'dat we toch weer opnieuw maatregelen zullen moeten treffen'. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vandaag na een coronaoverleg. Toch wil hij voorkomen dat de hele samenleving 'weer allerlei beperkingen' opgelegd krijgt. Wat het kabinet definitief gaat doen, wordt morgen besloten.
Volgens De Jonge moet gekeken worden welke maatregelen 'het meest passend' zijn, en ziekenhuisopnames onder 'mensen die niet beschermd zijn, niet gevaccineerd zijn' voorkomen kunnen worden. Hij wilde niet zeggen of dat betekent dat er maatregelen komen die specifiek gelden voor ongevaccineerden. "We moeten wel kijken: waar moeten de maatregelen de meeste bescherming bieden?" Het Outbreak Management Team (OMT) is hierover om advies gevraagd.
Momenteel stijgt het aantal ziekenhuisopnames 'veel te hard', aldus De Jonge. "We zien dat er inmiddels zo'n 1.200 mensen in de ziekenhuizen zijn opgenomen met corona. We willen niet in de situatie komen dat dat weer leidt tot het afschalen van alle zorg die andere patiënten dan coronapatiënten ook gewoon nodig hebben."

Persconferentie

Besluiten over maatregelen worden morgen tijdens een bijeenkomst van de betrokken ministers definitief. Morgenavond om 19.00 uur is er weer een persconferentie. RTV Drenthe zendt die persconferentie weer live uit op Radio en TV Drenthe, maar ook online via de website en de app.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.