OM eist 4,5 jaar cel tegen Groninger voor cybercrime en wapenbezit

rechtbank_Assen_stockfoto_wetboeken
4,5 jaar cel geëist voor cybercriminaliteit © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een 22-jarige man uit Groningen, die van digitale oplichting, phishing, computervredebreuk en wapenbezit wordt verdacht, moet wat betreft het Openbaar Ministerie (OM) 4,5 jaar onvoorwaardelijk de cel in. De man maakte slachtoffers door heel Nederland, maar voornamelijk in Drenthe, Friesland en Groningen.
De verdachte verscheen vandaag niet op de zitting. Hij is mogelijk gevlucht naar het buitenland en staat inmiddels internationaal gesignaleerd.

Betalingsverzoeken

Volgens het OM heeft de man zich vorig jaar van maart tot september schuldig gemaakt aan Marktplaatsfraude, phishing en wapenbezit. Ook stuurde hij zijn slachtoffers zogeheten sms-bommen met betalingsverzoeken voor producten of diensten die hij niet leverde. Zo stuurde hij uit naam van onder meer PostNL betalingsverzoeken nog voordat een pakketje werd afgeleverd.
Voordat slachtoffers tóch op links met betalingsverzoeken klikten, kreeg hij beheer over inloggegevens en bankrekeningen van anderen.

SMS-bommen

De sms-bommen die hij verstuurde, raakten ongeveer 60.000 slachtoffers in hun portemonnee. Het bedrag dat de man verdiende met de grootschalige oplichting, ruim 37.000 euro, moet hij afdragen. Van één van de slachtoffers is bekend dat hij haar rekening plunderde, en die van haar kinderen erbij.
De man zou 57 personen hebben benadeeld, maar het OM gaat uit van veel meer slachtoffers. Niet alle slachtoffers deden aangifte. "Als we alle slachtoffers van de man optellen, dan hadden we meerdere bioscoopzalen moeten afhuren", zei de officier van justitie. De zaak kwam aan het rollen toen de ex-vriendin van de man naar de politie stapte om de oplichting van haar ex naar buiten te brengen.

Onderzoek

Na onderzoek, waarbij de telefoon van de man werd getapt en hij werd gevolgd, werd de man in juni aangehouden en werd zijn huis doorzocht. Naast een wapen werden ook diverse laptops aangetroffen. Daarop stonden meer dan een miljoen gehackte accounts van slachtoffers. "De man heeft maling aan de medeburger en deed enkel aan zelfverrijking", aldus de aanklager.
Op het bureau verklaarde de Groninger dat 'het makkelijk en leuk geld verdienen was'. Hij bekende de feiten deels. Het geld ging op aan merkkleding, telefoons en luxe overnachtingen. "Geen baan, geen school, het geld rolde hem tegemoet", zei de officier.

'Toplaag'

De Groninger wordt gezien als iemand uit de toplaag van de cybercriminaliteit. De aanklager typeerde de man als een soort criminele helpdesk, waarbij hij de 'bron' van de oplichting is. Het is mogelijk dat de jonge verdachte hulp heeft gehad. Maar uit de aangetroffen laptops van de man blijkt dat niet. Wel was hij eigenaar van diverse 'instrumenten' om de oplichting mee te plegen. De officier: "Hij was leidend en maakte het geld ook zelf op."
De uitspraak is op 18 november.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.