Bezwaren buurtbewoners Klazienaveen geen invloed op nieuwbouw Meridiaan

Nieuwbouw Meridiaan Klazienaveen
Sfeerimpressie van de nieuwbouw. De bouwstart staat gepland voor de zomer van 2022. © Lefier
De bezwaren die omwonenden hebben tegen de nieuwbouw aan de Meridiaan in Klazienaveen, hebben niet geleid tot aanpassingen van het nieuwbouwplan.
Woningbouwcorporatie Lefier heeft het afgelopen jaar twee verouderde flats gesloopt aan de Meridiaan. Hiervoor in de plaats komen drie woongebouwen met 69 woningen. Ook worden er 84 parkeerplaatsen aangelegd bij het complex.
De start van de bouw staat gepland voor de zomer van 2022. Twee jaar later volgt de oplevering. De corporatie heeft verder nog plannen voor vijf eengezinswoningen op deze locatie.

Parkeerplaatsen

De zorgen van de buurtbewoners behelsden onder meer zorgen over aantasting van het woongenot door schaduwwerking en mogelijke inkijk. Ze krijgen tevens het gevoel ingesloten te raken en het uitzicht kwijt te raken.
Ook wordt er gevreesd voor het verdwijnen van openbare parkeerplaatsen langs de weg met de komst van de nieuwbouw. Met als gevolg dat weggebruikers het gaspedaal er dieper intrappen. Alles bij elkaar zullen omliggende woningen in hun waarde dalen met deze ontwikkeling, denken de buurtbewoners.

Schaduwwerking

Volgens onderzoek van de gemeente komt de zon in sommige voortuinen een half uur tot een uur later. "De rest van de dag zal geen nadeel ondervonden worden door schaduwwerking."
Aantasting van de privacy kan niet helemaal worden uitgesloten vanwege mogelijke inkijk vanaf het balkon. Maar de afstanden van nieuwbouw tot bestaande bouw is 'redelijk' te noemen en leidt niet tot een onaanvaardbare situatie, aldus de gemeente. Blijft over dat de nieuwbouw leidt tot waardevermindering. Er is sprake van een 'normaal maatschappelijk risico', volgens de gemeente.

Verkeersonveiligheid

Wat betreft het verdwijnen van parkeerplaatsen: de aanwezige parkeergelegenheid was gekoppeld aan winkels en detailhandel die inmiddels uit de straat verdwenen zijn. De overige verharding staat verder niet officieel te boek als parkeervoorziening.
Bovendien hoeft de ontwikkelaar van het pand niet te voorzien in vervangende plekken. Verder verwacht de gemeente niet dat de verkeersonveiligheid in de buurt gaat toenemen.
De gemeenteraad heeft het laatste woord over het plan. In december staan de nieuwbouwplannen van Lefier op de agenda van de lokale politiek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.