Agressieve ex-marinier uit Eelde blijft in de cel

Een 51-jarige oud-marinier uit Eelde, die wordt verdacht van het bedreigen van zijn ex-vriendin met een wapen en geweld bij veteranenopvang Thuisbasis Veteranen, blijft vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Assen besloten.

Dinsdag stond de man terecht, maar de rechtbank behandelde niet de hele zaak, omdat daar te weinig tijd voor was. Advocaat Peter Schouten pleitte aan het eind van de zitting voor vrijlating van zijn cliënt, die vastzit sinds 3 maart. De man zou terecht kunnen bij een bevriend stel met een zorgboerderij in Groningen. De rechtbank wil hem nog niet vrijlaten. De officier van justitie zei tijdens de zitting dat Openbaar Ministerie mogelijk tbs gaat eisen en was tegen vrijlating.

De man verbleef een paar jaar bij de veteranenopvang in Eelde. Daar wonen oud-militairen met psychische problemen. De 51-jarige verdachte heeft een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) overgehouden aan zijn tijd bij defensie.

Bedreiging met wapen

Na een relatie van 2,5 jaar maakte zijn vriendin het uit. Daar kon de man niet mee omgaan. Op 3 maart stond hij opeens voor haar deur in Langelo. Hij ging naar haar kapschuur, waar zijn spullen opgeslagen stonden, en kwam terug met een vuurwapen. Hij liet haar het wapen zien, laadde het door en bedreigde haar, vertelde de vrouw later bij de politie. De Eeldenaar was ervan overtuigd dat ze vreemdging en dreigde dat hij de volgende dag zou terugkomen en haar dood zou schieten. De vrouw deed aangifte en nog dezelfde dag werd de ex-marinier opgepakt.

Hij wordt ook verdacht van mishandeling, bedreiging en stalking van een medebewoner van Thuisbasis Veteranen. Uiteindelijk is hij de veteranenopvang uitgezet.

Volgende zitting

Dinsdag werd de man door de rechtbank verhoord en kwamen zijn ex-vriendin en vroegere medebewoner aan het woord in de rechtszaal. Op de volgende zitting komen drie deskundigen die de oud-militair hebben onderzocht op de zitting, waaronder een psycholoog. Advocaat Schouten, de officier en de rechters kunnen hen dan vragen stellen over hun onderzoeken. Ook komt de officier dan met haar strafeis.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak verder gaat.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
geweld Eelde rechtbank stalking ex-marinier
Deel dit artikel: