Toch geen invoering coronapas in protestantse kerk Gieten

Dorpskerk Gieten
Bezoekers hoeven toch geen coronatoegangsbewijs te laten zien © Google Streetview
Kerkgangers hoeven morgen tóch geen coronatoegangsbewijs te laten zien bij de Protestantse Gemeente Gieten. De kerkenraad heeft daartoe besloten omdat er 'wat onduidelijkheid is over de vraag of het wel of niet kan'.
"Als het mogelijk niet mag, is het voor ons duidelijk: dan doen we dat dus niet", zegt voorzitter Jaap Boekholt. Vanwege de bijzondere grondwettelijke verhouding tussen kerk en staat, zijn kerken, moskeeën en synagogen niet wettelijk verplicht een coronatoegangsbewijs (CTB) te vragen.
Volgens Boekholt leidde het besluit van eerder deze week niet tot heftige reacties vanuit de gemeente. "Maar er zijn altijd mensen die er iets van vinden." Meer wil de voorzitter er niet over kwijt. Binnen de kerkenraad was overigens wel wat discussie over de invoering van het bewijs, maar een meerderheid was toen wel voor.

'Kom op tijd'

De kerkenraad wilde zo'n bewijs invoeren, om op die manier op een veilige manier meer mensen toe te laten. Met het CTB kon de dorpskerk de capaciteit opkrikken van veertig naar tachtig mensen. Volgens de kerkenraad hebben juist aan het eind van het jaar meer mensen behoefte aan religieuze zingeving.
Omdat de kerk de capaciteit dus toch niet verhoogt, wordt bezoekers aangeraden op tijd te komen. Ook zijn de kerkdiensten in Gieten online te volgen.
Begin deze maand werd bekend dat ook de Dorpskerk in Eelde een coronatoegangsbewijs vraagt. Na de persconferentie van vrijdag 12 november besloot de kerk 'door te gaan op dezelfde voet'.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.