Borger helpt Sinterklaas een handje met Pakhuis 51

Tientallen inwoners van Borger zijn vandaag hulpsinterklaas. Ze brengen speelgoed naar de hulppieten van Pakhuis 51. Sommigen ruimen hun eigen kasten op, anderen fietsen naar de winkel en kopen nieuw speelgoed om te doneren.

Meerdere mensen lopen met boodschappentassen vol speelgoed door het centrum om ze naar Pakhuis 51 te brengen. Anderen hebben hun auto volgeladen. "Ik heb speelgoed meegenomen waar onze kinderen te groot voor zijn of waar ze niet meer mee spelen", vertelt een vrouw enthousiast. "Elk jaar gaan we de kasten bij langs en brengen we het speelgoed hierheen." En omdat het inmiddels alweer de achtste keer is dat Pakhuis 51 Sinterklaas een handje helpt, bewaren sommige mensen hun overgebleven speelgoed tot eind november. "Is toch een hartstikke mooi doel", reageert een ander. Ook zij heeft twee tassen vol speelgoed bij zich.

Spelletjes, Lego, legpuzzels, voorleesboeken. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gebracht. "Sommige mensen kopen dus gewoon echt speciaal voor ons speelgoed", zegt Ankie Huijing van Pakhuis 51. "Dat is toch fantastisch dat ze dat doen."

Winkelen zonder te betalen

De cadeaus zijn bedoeld voor zo'n honderd kinderen uit de gemeente Borger-Odoorn die het thuis niet breed hebben. Hun ouders mogen vrijdag langskomen om iets voor ze uit te zoeken. "Ze komen hier echt winkelen", legt Huijing uit. "Alleen dan wel winkelen zonder af te rekenen. Ze mogen zelf rondlopen en iets uitkiezen. Zo weten we zeker dat het kind iets krijgt wat het ook echt leuk vind en niet al heeft."

Het is voor de vrijwilligers, die zichzelf hulppieten noemen, elk jaar weer een bijzonder moment als de ouders met mooi speelgoed naar huis gaan. "Dat ontroert echt. Tijdens het winkelen al. Veel ouders hebben toch wat schroom om zich aan te melden. Maar wij zeggen ook echt: dat hoeft niet. Sterker nog, er wordt zoveel gebracht dat er nog kinderen bij kunnen. Maar ook schroom bij het uitzoeken hoor. Ze vinden het heel lastig dat ze meer dan twee cadeaus mogen uitzoeken. Maar het ligt er echt voor ze. Ja, dat zorgt wel voor emotie. Niet alleen bij de ouders maar ook bij ons."

Niet alleen de inwoners helpen Sinterklaas een handje, ook de ondernemers in Borger dragen hun steentje bij. Zij hebben dingen als inpakpapier, pepernoten en chocolademelk gedoneerd zodat de gezinnen er een gezellige Sinterklaasavond van kunnen maken.

Meer over dit onderwerp:
sinterklaas borger minima speelgoed
Deel dit artikel: