Eerste asielzoekers aangekomen in noodopvang Assen

In de Expo Assen zijn vanavond de eerste asielzoekers aangekomen. In eerste instantie is er plek voor 150 mensen. Dat aantal kan worden uitgebreid naar 500. De evenementenhal is in principe drie weken beschikbaar gesteld als noodopvang, maar die periode kan verlengd worden tot eind maart.

Met de noodopvang moet de druk op het aanmeldcentrum en het asielzoekerscentrum in Ter Apel worden verlicht. De groep vluchtelingen bestaat uit zowel gezinnen als mensen die alleen komen.

Vanmiddag is de hal bij het TT Circuit ingericht. "We hebben bedden neergezet en er liggen pakketten klaar zodat mensen vannacht kunnen slapen", zegt Jacqueline Engbers, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). "Ook is er gelegenheid om te eten en zijn er toiletten. Het is heel basaal, het gaat echt om de basisbehoeften."

(Tekst gaat verder onder de video)

Gezinsruimtes komen ook nog

Aan de andere kant van de Expo bouwt het COA verder aan een andere vorm van opvang. "Daar maken we met schotten kamers voor vier personen", legt Engbers uit. "Ze hebben daar meer privacy dan in de andere ruimte, waar mensen in een grote groep bij elkaar blijven."

In onderstaande video zie je meer over de noodopvang in Assen.

Lees ook: