'Gemeente Hoogeveen zette onterecht gezin uit huis na drugsvondst'

Burgemeester Loohuis van de gemeente Hoogeveen heeft onterecht een woning in de gemeente op slot gegooid op basis van de Opiumwet. In een rechtszaak die gisteren diende, is de gemeente teruggefloten.

In oktober besloot de gemeente Hoogeveen een gezin uit huis te zetten na de vondst van onder meer GHB, amfetamine en spullen die worden gebruikt voor de productie van GHB. De woning is voor een half jaar op slot gezet.

Verslaafde zoon

De spullen bleken eigendom te zijn van de verslaafde zoon die in het huis woonde. De ouders stapten daarom naar de rechter. Volgens hun advocaat wordt de hele familie te hard getroffen door een fout van hun verslaafde zoon. Bovendien zou er nooit sprake zijn geweest van verstoring van de openbare orde en was er ook geen sprake van handel in verdovende middelen.

Op 25 augustus vond de politie op het perceel 1272 gram GHB, 20 gram amfetamine en 85 blauwe pillen. Een jaar eerder werden bij het huis ook al drugs gevonden. Volgens de gemeente Hoogeveen kon daarom op basis van de Opiumwet het huis op slot worden gezet.

Te ingrijpend

De rechter oordeelde uiteindelijk dat het sluiten van de woning een te ingrijpende maatregel is. Daarmee is het besluit van de gemeente van tafel geveegd en de gemeente Hoogeveen moet de proceskosten betalen.

Deel dit artikel: