Staatssecretaris gaat praten over incidenten in OV rondom Ter Apel

Op verzoek van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) van asielzaken op korte termijn met vervoersbedrijven, burgemeesters en provincies praten over de incidenten die plaatsvinden in het openbaar vervoer rondom Emmen, Ter Apel en Zwolle.

Het gaat volgens buschauffeurs van Qubzz en treinpersoneel van Arriva vooral om problemen met asielzoekers die uit veilige landen komen en geen kans maken op asiel. Ze misdragen zich of vertonen crimineel gedrag. Via het openbaar vervoer reizen ze naar het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Uitbreiding toezichtlocatie

Asielzoekers die buiten de azc's ernstige overlast veroorzaken, kunnen in een speciale handhaving- en toezichtlocatie worden geplaatst, zoals in Hoogeveen. Op dat terrein is uitbreiding in de maak, meldde staatssecretaris Broekers-Knol aan de Kamer.

De buschauffeurs klagen al tijden over de problemen en afgelopen weekend voerden ze actie samen met de vakbond, omdat ze extra beveiliging op de bus willen. Werkgever Qbuzz vindt dat het rijk daarvoor verantwoordelijk is, en wil vooralsnog geen extra beveiliging inzetten en doet eerst nog een enquête.

Buschauffeurs willen daar niet op wachten, en reden vanaf vrijdag met lege bussen naar Ter Apel, waar de veiligelanders zitten die veel ellende veroorzaken. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk zijn er chauffeurs 'die het echt niet meer trekken'. Hij wist te melden dat eerder vandaag nog een buschauffeur is beroofd en dat er in de avond op het station sprake was van een mishandeling, vermoedelijk door veiligelanders.

Motie ingediend

Broekers-Knol vond dat 'echt vreselijk om te horen' en zegde toe er 'meteen op af te gaan'. De politie was vanavond niet direct bereikbaar om het nieuws over de beroving en de mishandeling te bevestigen.

Volgens de staatssecretaris wordt er al veel gedaan om de problemen aan te pakken. Zo heeft het ministerie 250.000 euro beschikbaar gesteld om de buslijn naar Emmen beter te beveiligen. Ook zijn boa's actief bij het instappen van passagiers. De staatssecretaris benadrukte wel dat de verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers om te zorgen voor veiligheid van het personeel en de passagiers. Maar een breder gesprek is volgens haar nodig.

SP, VVD en CDA hebben een motie ingediend die het demissionaire kabinet aanspoort om snel om tafel te gaan en oplossingen te vinden. Over de motie, die veel steun zal krijgen, wordt dinsdag gestemd.

Treinstewards mogen geweld gebruiken

Gisteren werd al bekend dat vervoerder Arriva treinstewards op de lijn Zwolle-Emmen van het ministerie van Justitie en Veiligheid 'een beperkte geweldsbevoegdheid' mag geven. Die plannen worden nu verder uitgewerkt.

Arriva zet de extra toezichthoudende medewerkers in als duo's en ze zijn voorzien van bodycams. Ook is personeel ingezet voor de toegangscontroles op de perrons in Zwolle en Emmen en zijn camera's geplaatst op station Zwolle.

Lees ook:

Deel dit artikel: