Drenten zeggen zeker boosterprik te halen, alleen in Limburg is bereidheid (ietsje) groter

boosterprik
De eerste boosterprikken zijn in Drenthe al gezet. © RTV Drenthe/Marjolein Lauret
Driekwart van de volledig gevaccineerde Drenten geeft aan zeker een boosterprik te willen. Alleen in de provincie Limburg is die groep iets groter. Maar dan ook echt maar iets: 75,1 procent om 75 procent.
Dat blijkt uit cijfers van LocalFocus, dat Kieskompas vroeg om onder volledig gevaccineerden te peilen of ze voor een boostervaccinatie kiezen.
Uit het onderzoek onder zo'n 4300 volledig gevaccineerden blijkt dat 1,8 procent van de Drenten die al gevaccineerd zijn, zeker geen boosterprik te halen.
Van de ondervraagden zegt 8 procent van de Drenten waarschijnlijk wel een boosterprik te halen en 8,9 procent waarschijnlijk niet. Zo'n 6 procent weet het nog niet.
De grootste groep van gevaccineerden die zeker geen boosterprik zegt te halen komt uit Zuid-Holland. Het gaat daar om 7,2 procent.

XXL-locatie

In Drenthe komen twee XXL-locaties voor het halen van een boosterprik. Deze komen bij de Bonte Wever in Assen en aan de Van Schaikweg in Emmen. Ook gaat Defensie op die locaties helpen met het zetten van de prikken.
Tot aan de jaarwisseling zijn de boosterprikken alleen beschikbaar voor 60-plussers en zorgmedewerkers met patiëntencontact. Vanaf januari kan iedereen, in de zevende maand na vaccinatie of besmetting, een boostervaccinatie halen.

65-plussers kiezen voor booster

Uit het enquête-onderzoek van Kieskompas en LocalFocus blijkt dat vrijwel elke gevaccineerde 65-plusser kiest voor een boostervaccinatie: bijna 95 procent geeft aan zeker of waarschijnlijk voor zo'n prik te gaan. Onder Nederlanders tussen de 50 en 64 jaar is dat bijna negen op de tien. Onder volledig gevaccineerde jongeren tussen 18 en 34 is de bereidheid minder hoog, maar nog altijd kiest bijna driekwart van hen (waarschijnlijk) wel voor een extra prik.
Voor mensen die na negen maanden na de laatste vaccinatie nog geen boosterprik hebben gehaald, komt de QR-code voor reizen mogelijk per 1 februari te vervallen. Daar zijn de Europese leiders het gisteren over eens geworden. Volgende week wordt formeel de knoop doorgehakt. Mensen kunnen dan alleen een QR-code krijgen door een negatieve test of een herstelbewijs.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.