Hartono bereikt hoofdtoernooi Australian Open

TENNIS - Arianne Hartono (25) uit Meppel heeft voor het eerst in haar carrière het hoofdtoernooi van een Grand Slam bereikt. In de derde en laatste kwalificatieronde van de Australian Open won ze in drie sets van de 22-jarige Jule Niemeier uit Duitsland. De setstanden waren 6-1, 1-6 en 6-3.

Niemeier is de nummer 130 van de wereld. Hartono staat 191e op de wereldranglijst. In de eerste set laat de Meppelse er geen gras over groeien door direct uit te lopen naar 3-0. Niemeier sputterde nog licht tegen, waarna Hartono snel de set op haar naam schrijft.

In de tweede set zijn de rollen omgedraaid. Hartono krijgt geen poot aan de grond en verliest met 6-1. De beslissende derde set is spannend. Op 3-2 breekt de Meppelse de service van de Duitse, levert haar eigen opslag in, maar komt daarna met een nieuwe break op de proppen. Die voorsprong geeft ze niet meer uit handen.

'Onwerkelijk'

"Ik kan het amper bevatten dat ik het hoofdtoernooi heb bereikt. Het voelt heel onwerkelijk allemaal. Het is mijn eerste keer hier en dat ik het dan meteen zover weet te schoppen. Ik heb er geen woorden voor. Ik moet mezelf nog een beetje knijpen", zei Hartono na haar derde zege op rij.

"Het was een erg fysieke wedstrijd, zeker op het einde. Ik ben mentaal sterk gebleven en dat heeft me geholpen. Ik was hartstikke zenuwachtig voor vertrek naar Melbourne. Alleen hier zijn was al een droom die uitkwam en in die droom blijf ik nog even zitten. Geweldig dat ik dit mag meemaken met de mensen die mij het dierbaarst zijn, zoals mijn moeder en mijn vriend."

Drie zeges

Hartono bereikt het hoofdtoernooi dankzij drie zeges. In de eerste ronde verslaat ze de Australische Talia Gibson. Gisteren bond ze de Belgische Ysaline Bonaventure aan de zegekar.

Het hoofdtoernooi in Melbourne begint maandag. Het schema bestaat uit 128 speelsters. In de eerste ronde speelt Hartono tegen Amanda Anisimova uit de Verenigde Staten. Zij is de nummer 61 van de wereld.

Meer over dit onderwerp:
Meppel Tennis Arianne Hartono
Deel dit artikel: