Drenten en Groningers betalen opnieuw de meeste wegenbelasting

verkeer
De meeste Nederlanders betalen meer wegenbelasting dan vorig jaar © ANP/Hans van Rhoon
Drenten en Groningers zijn, net als vorig jaar, het duurst uit op het gebied van de wegenbelasting. Drentse autobezitters met een benzineauto betalen gemiddeld 159 euro per kwartaal, twee euro meer dan vorig jaar. De gemiddelde Groninger met een benzineauto betaalt 160 euro per kwartaal en is daarmee ook twee euro duurder uit dan in 2021. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op een rijtje gezet door LocalFocus.
Uit de cijfers blijkt dat in vrijwel heel Nederland de wegenbelasting is gestegen. Alleen in Zeeland betalen autobezitters iets minder. Het bedrag aan wegenbelasting dat een autobezitter betaalt, hangt niet alleen af van de provincie waar iemand woont, maar ook van het gewicht van de auto en van het soort brandstof dat wordt getankt. Het CBS berekende de situatie voor auto's met een gewicht van zo'n 1.200 kilo, wat neerkomt op het gewicht van bijvoorbeeld een Volkswagen Golf of een Skoda Octavia.

Dieselrijders veel duurder uit

Autobezitters met een oudere dieselauto zijn vele malen duurder uit dan automobilisten die op benzine rijden. Per kwartaal wordt gemiddeld 375 euro betaald, vier euro meer dan vorig jaar. Autobezitters met een nieuwere dieselauto betalen gemiddeld 325 euro per kwartaal, drie euro meer dan vorig jaar.
Wegenbelasting bestaat uit een rijksdeel en een provinciedeel. De betaler merkt overigens niets van deze opbouw: die krijgt één aanslag op de mat. Provincies kunnen hun tarieven jaarlijks verhogen of verlagen door aan het zogeheten opcententarief te sleutelen. De helft van de provincies heeft dit jaar het opcententarief verhoogd, vijf provincies houden deze gelijk. Alleen Zeeland kiest voor het verlagen van de opcenten. In Utrecht steeg de wegenbelasting het meest ten opzichte van vorig jaar.

Minder eigen geld

Dat de wegenbelasting in onze provincie al jaren achter elkaar hoog is in vergelijking met andere provincies, komt omdat Drenthe in verhouding minder rijk is. De provincie heeft in vergelijking met andere provincies minder eigen geld in huis en heeft daarom minder geld voor wegenonderhoud. Om alles te kunnen betalen, vraagt de provincie dus meer geld van haar eigen inwoners. Dat kan via de wegenbelasting.
Bekijk hieronder de bedragen per soort auto per provincie van vorig jaar en dit jaar:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.