Gemeenteraadsverkiezingen: 34 partijen, 6 nieuwkomers

Stembureau gemeenteraadsverkiezingen
In Emmen doen de meeste partijen mee aan de verkiezingen, in Aa en Hunze de minste. © ANP
Aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart doen in Drenthe in totaal 34 verschillende partijen mee. Landelijke partijen VVD, CDA en PvdA nemen in alle gemeenten deel. Op D66 kun je alleen niet stemmen in de gemeente Coevorden, voor GroenLinks geldt dat in Coevorden en Westerveld.
Dat blijkt uit een inventarisatie van de kieslijsten die tot en met vandaag ingeleverd konden worden. Naast de landelijke partijen doet in een ruime meerderheid van de gemeenten Gemeentebelangen mee aan de verkiezingen. Dat gebeurt alleen niet overal onder dezelfde naam. Het gaat om onafhankelijke lokale politieke partijen, die niet overal Gemeentebelangen heten, maar wel hetzelfde belichamen. In Assen is dat Stadspartij PLOP en Assen Centraal en Emmen kent Wakker Emmen, STIP en Vitaal Emmen. Coevorden telt drie lokale partijen: Progressief Accoord Coevorden (PAC), Politieke Partij Coevorden (PPC) en Belangen Buitengebied Coevorden (BCC2014) en in Meppel is dat Sterk Meppel.
Verder kan alleen in Aa en Hunze, Coevorden en Westerveld niet gestemd worden op de ChristenUnie, terwijl inwoners van de gemeente Hoogeveen de enige zijn in Drenthe die een kruisje kunnen zetten bij een kandidaat van de SGP. Overige landelijke partijen zoals 50PLUS en SP proberen een woordje mee te spreken in Assen en Emmen. De SP doet dat ook in Hoogeveen en Meppel. Op de PVV kan je alleen stemmen in Emmen.

De nieuwkomers

Vergeleken met de vorige verkiezingen in 2018 doen zes nieuwe partijen mee. Het gaat om Assen Centraal (gemeente Assen), STIP (Emmen), Vitaal Emmen, Hart voor Vrijheid, Tynaarlo Nu (beide Tynaarlo) en Forum voor Democratie.
Van laatstgenoemde partij was lange tijd onzeker of ze mee zou doen in Emmen en Hoogeveen. Vanmiddag werd duidelijk dat de partij van Thierry Baudet een gooi doet naar een zetel in deze gemeenten. Wie daar lijsttrekkers worden, is nog onduidelijk.
Mede dankzij nieuwkomer Forum voor Democratie doen in Emmen de meeste partijen aan de verkiezingen mee: dertien. In Aa en Hunze en Coevorden zijn dat minder dan de helft daarvan: zes. Daarmee zijn dit de gemeenten waar de minste partijen op het stembiljet staan.

Man-vrouwverhouding

Voor zover bekend, dus zonder Forum voor Democratie en ook in de gemeente Tynaarlo is nog één lijsttrekker onbekend, zijn van de 102 lijsttrekkers in onze provincie 66 man en 36 vrouw. In percentages gaat het dan om respectievelijk 64,7 procent en 35,3 procent van het totaal.
In Tynaarlo is er één vrouwelijke lijstrekker, al komt daar mogelijk nog een vrouw bij. In Coevorden is geen enkele lijsttrekker vrouw. In Westerveld en De Wolden zijn de vrouwen in de meerderheid (vier om drie), in Hoogeveen is de verhouding voorlopig gelijk (vijf om vijf).
(Tekst gaat verder onder het kader)

De deadline voor nieuwkomers

Vandaag voor 17.00 uur moesten alle partijen die nieuw zijn in de gemeente alle ondersteuningsverklaringen hebben ingeleverd. Die worden morgen (dinsdag) gecontroleerd. Woensdag en donderdag kunnen de partijen stukken opnieuw inleveren als er dingen missen of niet kloppen. Vrijdag wordt dan openbaar gemaakt welke partijen er definitief meedoen en wie er op de lijsten staan. Dit is online te volgen of in de raadszaal. Dit proces is voor alle gemeente hetzelfde.

Welke partijen doen waar mee?

  • In de gemeente Aa en Hunze doen zes partijen mee aan de verkiezingen. Vijf daarvan zijn landelijk: VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66. Combinatie Gemeentebelangen Aa en Hunze is de enige lokale partij. Zij gaat overigens verder onder een ietwat andere naam: Gemeentebelangen Aa en Hunze.
  • De gemeente Assen heeft meer partijen op het stembiljet staan: tien. Naast de landelijke partijen VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, D66, SP, ChristenUnie en 50PLUS doen ook Stadspartij PLOP en nieuwkomer Assen Centraal mee.
  • VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn er ook in Borger-Odoorn bij. Gemeentebelangen en Leefbaar Borger-Odoorn brengen het totaal op acht partijen.
  • Samen met Aa en Hunze is Coevorden de gemeente met de minste partijen: zes. Van de landelijke partijen gaat het om VVD, CDA en PvdA, lokaal om Progressief Accoord Coevorden (PAC), Politieke Partij Coevorden (PPC) en Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014). D66 doet in alle Drentse gemeenten mee, behalve in Coevorden. Ook GroenLinks staat hier niet op het stembiljet.
  • In De Wolden is de situatie overzichtelijk: VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en Gemeentebelangen doen er mee. Zeven partijen in totaal dus.
  • De lijst met deelnemende partijen is in Emmen een stuk langer: 13. Het gaat om de landelijke partijen VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks, PVV, FvD, SP, ChristenUnie en 50PLUS. Lokaal gaat het om STIP, Vitaal Emmen en Wakker Emmen. De PVV doet alleen mee in Emmen, verder nergens in Drenthe.
  • In Hoogeveen prijken de namen van VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks, SP, FvD, SGP en ChristenUnie op het stembiljet. Ook Gemeentebelangen Hoogeveen e.o. doet mee. Tien partijen in totaal.
  • Meppel doet het met VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks, SP en ChristenUnie. Daar komt Sterk Meppel als enige lokale partij bij. Dat brengt het totaal op acht.
  • De gemeente Midden-Drenthe heeft ook VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in haar midden. Verder is hier Gemeentebelangen twee keer van de partij: Gemeentebelangen S-B-W en Gemeentebelangen Midden-Drenthe. Zij brengen het totaal op acht.
  • Hetzelfde landelijke rijtje zien we ook in Noordenveld: VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Van de lokalen staan Lijst Groen Noordenveld en Gemeentebelangen op het stembiljet. Ook hier dus acht partijen.
  • Tynaarlo: ook hier weer hetzelfde rijtje van landelijke partijen: VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Verder in Tynaarlo twee nieuwkomers: Hart voor vrijheid en Tynaarlo Nu. Verder doen ook Leefbaar Tynaarlo en Gemeentebelangen mee. Tien partijen in totaal.
  • De gemeente Westerveld heeft net zoveel landelijke als lokale partijen. Landelijk gaat het om VVD, CDA, PvdA en D66, lokaal om Gemeentebelangen, Progressief Westerveld en Duurzaam Sterk Westerveld. Zeven partijen in totaal.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.