Wethouder Kuper slaat op de vlucht

EMMEN - CDA-wethouder Jan Kuper van Emmen zorgde donderdagavond vooral na afloop van de raadsvergadering in Emmen voor opwinding.
Vlak daarvoor had de wethouder zich in spoeddebat moeten verantwoorden voor de verkoop van een energiecentrale aan een tuinder en het beschikbaar stellen van negen ton in de vorm van een borgstelling voor de aanleg van gasleidingen.
De wethouder had blijkbaar geen zin om na afloop de wachtende journalisten te woord te staan en dook zijn kamer in om vervolgens vermoedelijk via het balkon en de brandtrap het Emmer gemeentehuis stiekum in de donkere nacht te verlaten. Hij ontliep daarmee kritische vragen die eerder al door de VVD waren gesteld. Oppositiepartij de VVD, gesteund door alleen de kleine fracties, vond dat de wethouder niet buiten de raad om de centrale had mogen verkopen. Volgens Kuper had hij die bevoegdheid wel. Maar volgens de VVD moet een wethouder op basis van de gemeentewet altijd naar de raad zodra een besluit grote financiele gevolgen heeft.
Maar het grootste politieke probleem voor de wethouder vormt de borgstelling. Kuper gaf in het debat toe, dat hij op eigen houtje, zonder de andere collegeleden daarin te kennen, de borgstelling had verstrekt. Daarmee nam de wethouder volgens de VVD een te groot risico. Op de vraag van de VVD of hij de bevoegdheid had om zonder een besluit van het college een borgstelling te verstrekken zei een gespannen Kuper dat hij dat niet weet. Hij gaat dat alsnog uitzoeken. Kuper beloofde de raad in de raadsvergadering van 30 november te zullen melden of hij in de fout is gegaan door het college te passeren. De VVD is daar nu al van overtuigd en denkt na over verdere stappen tegen de wethouder.
Op 30 november wordt ook duidelijk wat de financiële gevolgen zijn van de verkoop van de centrale. (Kuper verklaarde eerder dat de gemeent Emmen er niet zonder kleerscheuren af zal komen.) Kuper zei dat de onderhandelingen met de tuinder nog niet zijn afgerond en zweeg daarom over de financiële gevolgen voor de gemeentekas. PvdA, CDA en ChristenUnie geven hem de tijd om de transactie af te ronden en hielden hun kruit donderdagavond droog. Voor wethouder Jan Kuper zijn de problemen dus nog niet voorbij.
Voor fractievoorzitter Nienke Houwing van oppositiepartij de VVD is nu al duidelijk dat de wethouder een grote procedurefout heeft gemaakt.....

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.