'Sluiting Cordis Roden niet nodig'

RODEN - Sluiting van katheterproducent Cordis in Roden is vanuit bedrijfseconomisch oogpunt niet nodig. Dat stelt een extern deskundige, die in opdracht van de ondernemingsraad onderzoek deed.
Volgens deze deskundige zou er juist meer productievolume moeten worden overgebracht naar Roden. In zijn onderzoek vergelijkt de deskundige Cordis met een bedrijf in Mexico. Gekeken is naar de productieaantallen, de kostprijs en de netto winst. Uit de resultaten blijkt dat de productie in Roden niet duurder is dan die van het bedrijf in Mexico. De extern deskundige snapt wel dat inkrimping van het personeel nodig is, maar sluiting hoeft niet. De directie van Cordis vindt het onderzoek interessant, maar houdt vooralsnog vast aan de plannen.
De vakbond CNV wil de besprekingen over een sociaal plan bij Cordis in Roden opschorten. Eerst moet het rapport van de externe deskundige op tafel komen. De directie wil het bedrijf sluiten en de productie naar Mexico verplaatsen. Daardoor komen in Roden 800 mensen op straat te staan. De externe deskundige komt tot de conclusie dat de directie een verkeerde keuze maakt, en dat het beter is Roden open te houden.
De bonden nemen de uitkomsten zeer serieus.
De ondernemingsraad van Cordis in Roden gaat waarschijnlijk een negatief advies afgeven over sluiting van het bedrijf. Voor de OR weegt zwaar of er een economische noodzaak is. De OR vroeg daarom bedrijfseconoom Paul Melsen om uit te zoeken of het verplaatsen van de productie van katheters en stents van Roden naar Mexico financiële voordelen heeft. Volgens OR-voorzitter Pascal Nieuwland is de conclusie dat het te lang duurt voordat de dure verplaatsing terugverdiend wordt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.