Militairen Havelte komen om

HAVELTE - Twee militairen van de Johannes Postkazerne in Havelte zijn bij gevechten in Afghanistan om het leven gekomen.
Het gaat om de 20-jarige soldaat eerste klas Wesley Schol en de 22-jarige Aldert Poortema. Een derde militair raakte gewond. Beide militairen maakten deel uit van de 44ste pantserinfanteriebataljon dat in Havelte is gelegerd.

De twee kwamen zaterdag rond 21.00 uur Afghaanse tijd om tijdens een vuurgevecht tijdens een verkenningsmissie in de buurt van de Nederlandse basis bij Deh Rawod in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Het vuurgevecht brak uit toen bij een huizoeking wapens werden gevonden. De militair die gewond raakte was zaterdag betrokken bij een ander gevecht, even verderop. Deze 20-jarige man raakte gewond aan beide benen. Hij is niet in levengevaar. Hij wordt verpleegd in het ziekenhuis van Kamp Holland.

Minister-president Jan Peter Balkenende heeft zondag verklaard ,,ten diepste geschokt'' te zijn door de dood van de twee Nederlandse militairen zaterdagavond in Uruzgan. Volgens de premier is de missie in Afghanistan ,,risicovol en moeilijk. De twee doden zijn de dertiende en veertiende militair die omkomen in Uruzgan. Sinds vanmorgen hangt de vlag bij de kazerne in Havelte halfstok.

Deel dit artikel: