SuikerUnie Groningen dicht

PROVINCIE - GRONINGEN - De Europese Unie wil de productie van suiker terugdringen en daarom wordt de SuikerUnie in Groningen per direct gesloten. Dat heeft moederbedrijf Cosun woensdag bekend gemaakt.
Voor de 98 werknemers van de locatie Groningen wordt gezocht naar een nieuwe baan binnen de Cosun-groep. De bonden CNV Voeding, FNV Bondgenoten en De Unie/VHP reageerden geschokt op de sluiting. Bij de overname van CSM door Cosun in 2006, trokken de bonden al aan de bel. Op basis van het toen geldende quotum, garandeerde Cosun nog dat de capaciteit van beide locaties hard nodig was. De bonden vrezen dat door de sluiting de productie van bio-ethanol aan Nederland voorbij gaat. SuikerUnie ziet op het moment echter geen mogelijkheden om dit op rendabele wijze te produceren.

Volgens bestuurslid Aaike Maarsingh van Cosun is sluiting de enige goede keuze, gezien de kortingen van het bietsuikerquotum die de EU oplegt.

De grootste transporteur van suikerbieten in Noord-Nederland, Wigchers in Schoonoord, maakt zich voorlopig nog geen zorgen om de sluiting van de suikerfabriek in Groningen. Het bedrijf rijdt al 43 jaar met suikerbieten naar de suikerfabrieken in Groningen en Hoogkerk. Op dit moment rijden er 25 vrachtwagens voor het bedrijf. De sluiting van de suikerfabriek in Groningen treft ook de bedrijven die de suikerbieten tijdens de bietencampagne vervoeren. Toch gaat Wigchers er van uit dat zijn bedrijf ook de komende jaren gewoon met bieten gaat rijden. Wel kan het zijn dat het bedrijf tijdens de bietencampagne minder vrachtwagens gaat inzetten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.