Afstammelingen paupergestichten Drenthe

ASSEN - Ten minste 1 op de 16 Nederlanders stamt af van mensen die een heropvoeding hebben ondergaan in 1 van de Drentse paupergestichten.

Dat blijkt uit onderzoek van Carel Harmsen, van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vanaf het begin van de 19e eeuw werden arme stedelingen ondergebracht in Drenthe om door middel van tucht en hard werken, heropgevoed te worden. Tot dusver was niet bekend om hoeveel mensen het ging. Het Drents archief en het gevangenismuseum hebben hun archieven uitgeplozen. Daaruit blijkt dat in de periode tussen 1840 en 1858, 2 procent van de bevolking was ondergebracht in een paupergesticht van de Maatschappij van Weldadigheid.

Harmsen deed zijn onderzoek in opdracht van Suzanna Jansen die een boek schreef over de vrije- en dwangkolonien van de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen. Ze is zelf één van de nakomelingen van de gestichtsbewoners.

Het boek Het pauperparadijs van Suzanna Jansen is woensdag verschenen. Het TV Drenthe programma Bartissimo besteedt er donderdagavond aandacht aan.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.