Slager Wildeboer ruziet al jaren met instanties

HOLLANDSCHEVELD - Slager Aaldert Wildeboer beschikt over slagerijen in Hollandscheveld, Hoogeveen en Leeuwarden. Hij heeft al jaren ruzie met allerlei offciele instanties.
In 2001 stelt de keuringsdienst van waren bij de zaak in Hollandscheveld overtredingen vast op het gebied van hygiëne. Wildeboer weigert de boete te betalen. Slechts de RVV zou overtredingen in de slagerij vast kunnen stellen. De RVV is het daar niet mee eens. Wildeboer haalde aanvankelijk bakzeil met zijn verweer, bij achtereenvolgens de economische politierechter in Assen en de rechter in Groningen.
24 oktober 2003 - Wildeboer legt drie miljoen euro op tafel oor het pand en de inboedel van Brada?s Vleeschbedrijf in Leeuwarden, dat in augustus 2003 falliet ging. Door de overname blijft het Noorden in ieder geval verzekerd van een grote slachterij in de regio
Op dat moment zijn er 200 mensen bij het bedrijf werkzaam.
12 december 2003 - Er worden nog geen koeien geslacht in het pand van Brada's Vleeschbedrijf in Leeuwarden. Aaldert Wildeboer slaagt er niet in om de ruzie met de RVV bij te leggen. Uiteindelijk oordeelde het Gerechtshof in Arnhem dat de RVV uitsluitend oordeelt over de kwaliteit van het slachten van vee en de kwaliteit van het vlees. Wildeboer kon vrede hebben met de uitspraak. De RVV heeft daar meer moeite mee en houdt vol dat hygiëne en kwaliteit onlosmakelijk met elkaar zijn. Wildeboer staat vervolgens niet toe dat de RVV in Leeuwarden ook op de hygiëne gaat controleren.
28 oktober 2004 - Wildeboer weigert het Productschap Vee, Vlees en Eieren 120.000 euro achterstallig heffingsgeld te betalen. Per koe die geslacht wordt moet hij verplicht 10 euro aan de productschappen afstaan, maar volgens Wildeboer wordt met dat geld niets gedaan voor boeren en de slachtsector. Wildeboer krijgt 7000 steunbetuigingen van boeren en boerenorganisaties, nog een reden om het heffingsgeld niet af te dragen.
2 december 2004 - In de zaak die de Keuringsdienst van Waren heeft aangespannen tegen directeur Aaldert Wildeboer van Brada, vanwege het niet betalen van de boete, heeft het gerechtshof in Leeuwarden de ondernemer vrijgesproken.
29 juli 2005 - Slager Aaldert Wildeboer uit Hollandscheveld levert een geslacht rund af op het kantoor van de Voedsel- en Warenautoriteit in Leeuwarden. Wildeboer en de VWA zijn het niet eens over de leeftijd van het rund. Wildeboer wil het vlees verkopen als kalfsvlees. Maar volgens de VWA wijzen de brede voortanden erop dat het dier ouder is en als stier moet worden aangemerkt.
6 april 2008 - Minister Gerda Verburg (Voedselkwaliteit, Natuur en Landbouw) laat controles uitvoeren aan de poort bij Friesland Vlees (voorheen Brada). De minister stelt dat een oud-AID-medewerker misstanden in de vleessector bij haar ministerie heeft gemeld. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw is er vee vervoerd op een manier die niet voldoet aan de welzijnseisen. Dierenartsen zouden onder druk worden gezet om een oogje dicht te knijpen. Het zou vooral gaan om de 800 beesten die wekelijks komen van het bedrijf Friesland Beef van Henk Visser.
7 april 2008 - Door de publiciteit rond de controle kwam de slachterij stil te liggen. De Algemene Inspectiedienst (AID) vindt geen misstanden. Wildeboer vindt dat de AID en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) competitie met elkaar voeren. Die strijd zouden zij over zijn rug uitvechten. Wildeboer krijgt tientallen bedreigingen en haatmails.
8 april 2008 - Friesland Beef sleept televisieprogramma Radar voor de rechter. Het programma van omroep TROS stelde in een uitzending op 7 april vermeende misstanden bij Friesland Beef aan de kaak. Friesland Beef koopt koeien en laat die bij Friesland Vlees in Leeuwarden slachten. Het vlees wordt daarna door Friesland Beef zowel in Nederland als het buitenland aan supermarkten verkocht. Friesland Vlees verwerkt 2000 à 3000 koeien, stieren en kalveren per week. Het is daarmee een van de grotere slachterijen in Nederland. Het vlees wordt in heel Europa verkocht en ligt ook in Nederland in de supermarkten. In welke winkels wil Wildeboer niet zeggen.
29 april 2008 - Aaldert Wildeboer zegt dat hij er geen zin meer in heeft en kondigt de sluiting van het bedrijf in Leeuwarden aan. Volgens Wildeboer wil niemand het vlees meer kopen sinds minister Verburg van landbouw extra controles aankondigde omdat er van alles mis zou zijn bij het bedrijf. Volgens Wildeboer heeft zijn bedrijf nu een slechte naam en kan hij zo niet langer werken. Een gesprek over compensatie met het ministerie van Landbouw loopt op niets uit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.