Boeren zien niets in windmolenpark bij LOFAR-antenne

PROVINCIE - VEENKOLONIËN - De groep boeren die in de Veenkoloniën een windmolenpark wil realiseren ziet niets in de gebiedsvisie die de provincie en een aantal gemeenten vorige week hebben gepresenteerd. Dat zegt woordvoerder Harbert ten Have.
Provincie en gemeenten staan min of meer buitenspel, want het rijk beslist over windmolenparken van meer dan honderd megawatt. Toch hopen de lokale overheden nog enige grip op het proces te houden. Ze denken dat het plaatsen van windmolens rond de LOFAR-antennes bij Exloo de minst slechte optie is.

'Gebiedsvisie zorgt voor verwarring'

Volgens woordvoerder Harbert ten Have dreigt verwarring te ontstaan. "De molens rond LOFAR zijn wij nog lang niet aan toe (..) Voor elke cabine die je plaatst moet je een vergunning hebben. Daarvoor moet aan allerlei normen worden voldaan".

Ten Have zegt dat er momenteel een negental varianten zijn ontwikkeld die terug moeten worden gebracht naar vier. Vervolgens worden de vier beste varianten zorgvuldig op alle milieueffecten onderzocht. "Hier moet een model uit resulteren die aan alle normen voldoet. Dat duurt nog even voordat we zover zijn".

Zie ook:


Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.