Samen Pionieren wint Eo Wijersprijs 2012

VEENDAM - Het project Samen Pionieren heeft in Veendam de landelijke Eo Wijersprijs 2012, die ging over de toekomst van de Veenkoloniƫn, gewonnen. De prestigieuze geldprijs van 18.000 euro ging daarmee naar Bureau Atelierbuurt uit Amsterdam.

De kern van het winnende plan is om mensen met ideeën bij elkaar te krijgen, die verspreid over het grensgebied van Drenthe en Groningen hun kennis nog niet uitwisselen. Die ideeën moet je vervolgens actief ondersteunen. De bestaande organisatie 'Agenda van de Veenkolonien' moet in feite een opvolger krijgen met de naam 'De Veenkoepel'. Gedeputeerde Rein Munniksma zei dat de beide provincies dat idee steunen.


In totaal deden 36 teams van deskundigen mee aan de negende prijsvraag, die is vernoemd naar de voormalige hoogleraar en directeur Leonard Wijers van de Rijksplanologisch Dienst. De deelnemers moesten een plan presenteren om de Veenkoloniën weer toekomst te geven in het teken van een krimpende bevolking. Plannen om de krimp tegen te houden werden door de jury als niet-realistisch afgeserveerd.


Meer over dit onderwerp:
Veendam
Deel dit artikel: