Duitsers willen vervolging nazi Faber

BERLIJN - In Duitsland gaan stemmen op om de naar de Bondsrepubliek gevluchte Nederlandse nazimisdadiger Klaas Carel Faber alsnog te vervolgen of aan Nederland uit te leveren.
Klaas Carel Faber en zijn broer Pieter Johan waren betrokken bij de executie van tientallen arrestanten in de bossen van Exloo, Westerbork en Norg. Ze werkten voor de Sicherheitsdienst, die zijn noordelijk hoofdkwartier had in het Scholtenhuis aan de Grote Markt in Groningen.

De Faber's behoorden tot het angstaanjagende Sonderkommando Feldmeijer, berucht vanwege de gruwelijke, zogeheten Silbertanne-moorden op zowel verzetslieden als onschuldige burgers. Ook maakte Klaas Carel deel uit van het executiepeloton in Kamp Westerbork. De nu 87-jarige Faber was daar opzichter.
Hij werd in 1947 in Nederland ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker elf personen. Die straf werd een jaar later omgezet in levenslang. Hij vluchtte in 1952 naar Duitsland.

Het Haarlems Dagblad onthulde dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in 1953 niet inging op een voorstel van het Britse bezettingsleger in West-Duitsland. Dat wilde de ontsnapte oorlogsmisdadigers Klaas-Carel Faber en Herbertus Bikker ontvoeren en uitleveren aan Nederland. Korte tijd later kregen de oud-SS'ers de Duitse nationaliteit en werd uitlevering onmogelijk. Hij woont in Ingolstadt.

De Duitse justitie stelde eerder al een onderzoek in, maar kwam toen tot het oordeel dat er onvoldoende bewijzen waren tegen Faber. (Pieter Johan Faber werd in 1948 geëxecuteerd door een vuurpeloton.) Een oud-minister van Justitie en de Centrale Raad van de Joden in Duitsland pleitte nu op de Duitse radio voor stappen tegen Faber. 'Het is onacceptabel dat Faber op grond van een decreet van nazileider Hitler uit 1943 niet aan Nederland wordt uitgeleverd', stelde de liberale ex-minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

De afgelopen week bepaalde een rechtbank in Keulen dat de Nederlandse ex-SS'er Heinrich Boere voor een Duitse rechtbank terecht kan staan voor zijn aandeel in de dood van drie Nederlandse burgers in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 21 april 2009 staat Klaas Carel Faber nummer 5 op de lijst van de tien meest gezochte oorlogsmisdadigers uit de Tweede wereldoorlog samengesteld door het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem. Op nummer 6 staat Heinrich Boere.


Deel dit artikel: