NS-personeel Emmen-Zwolle wil niet naar Arriva

EMMEN - Het NS-personeel dat nu zorgt voor het treinverkeer op de lijn Emmen-Zwolle heeft geen zin om volgend jaar over te stappen naar Arriva. Eind 2012 gaat Arriva de lijn van de NS overnemen.

Volgens Wim Eilert van de vakbond voor machinisten en conducteurs heeft dat vooral te maken met de arbeidsvoorwaarden. ''Bij de NS verdienen zij gemiddeld 200 tot 300 euro meer in de maand. Of Arriva hierdoor een probleem heeft weet ik niet. Het kan ook zijn dat Arriva het oplost met mensen die ze binnen hun eigen gelederen hebben.''


De veertig mensen die nu op de lijn Emmen-Zwolle werken zijn niet verplicht om over te stappen naar Arriva. ''Ze kunnen bij NS blijven als ze willen en ze kunnen hun eigen standplaats kiezen.'' Arriva zegt daar geen problemen mee te hebben, en gaat op zoek naar nieuw personeel. "Dat levert in de regio in ieder geval weer wat werkgelegenheid op" zegt Roos Zevenboom van Arriva.


Reactie Arriva

Volgens Wim Eilert van de vakbond voor machinisten en conducteurs gaat Arriva op de lijn Emmen - Zwolle zonder conducteurs werken en met dezelfde dieseltreinen rijden als op de nevenlijnen in Groningen en Friesland. Volgens Arriva is dit onjuist: er komen in iedere trein stewards die tegelijk als conducteur en servicemedewerker dienst doen. Ook komen er 14 nieuwe elektrische treinen die momenteel in aanbouw zijn. "Behalve een balie voor de treinsteward heeft iedere trein een toilet, een stilte/werk-gedeelte en veiligheidscamera's" aldus Zevenboom. Tussen Coevorden en Zwolle komt er in de spits een kwartierdienst en op de hele lijn komen extra ritten in de avonduren.

Meer over dit onderwerp:
Emmen
Deel dit artikel: