Verbijstering over asiel moordenaar

DEN HAAG - De dochter van een in Vledder vermoorde Koerdische vrouw is vol onbegrip over het feit dat de moordenaar een verblijfsvergunning krijgt. Ook de Tweede Kamer reageert verbijsterd.
De PvdA vindt de uitspraak van de Raad van State 'gruwelijk', het CDA vindt het 'ongelukkig', de PVV en VVD vinden dat het beschermingsbeleid totaal is doorgeslagen.
De 37-jarige Syrische Gulistan Saleh Saleh werd in 1992 in bijzijn van haar dochters op de Vledderlanden in Vledder op de weg gelegd en meerdere keren overreden. Ze zou overspel hebben gepleegd. Echtgenoot Bohran O. gooide haar die avond van de eerste april op het wegdek en de Iraakse schoonzoon Moayad Abdulkadir hield hij haar armen en benen vast, toen de auto viermaal over haar heenreed. Daarna werd ze nog met een stok doodgeslagen.
De Iraakse Koerd Moayad Abdulkadir kreeg als medeplichtige acht jaar cel en werd in 1997 vervroegd vrijgelaten. Hoewel de Irakees na het uitzitten van zijn straf tot ongewenst vreemdeling werd verklaard, is hij, tot grote woede van de familie, nooit ons land uitgezet. De IND probeerde die fout de afgelopen jaren te herstellen. Hij wist uitzetting te voorkomen, omdat hij niet veilig was in eigen land. Hij volgde een rechtenstudie in Groningen en werd voorzitter van de Koerdische Culturele Vereniging in Friesland. Hij gaf in 2004 Arabische taalles aan soldaten in Assen.
De Raad van State vindt dat Moayad Abdulkadir mag blijven omdat hij hier een kind heeft verwekt, verwijzend naar het Europees Verdrag van de rechten van de mens. Volgens de Raad van State is het 'bijzonder slecht' voor de dochter als het contact met de vader wordt verbroken omdat hij terug zou moeten naar Irak. De IND moet de moordenaar nu een verblijfsvergunning verstrekken. Bovendien vindt de Raad van State dat hem de verblijfsvergunning hem niet kan worden geweigerd omdat het misdrijf waarvoor hij is veroordeeld is verjaard.
Maar dochter Ewin hoort het gegil van haar moeder nog iedere nacht. Ze zegt dat er heel veel asielzoekers om kleine zaken als een gestolen brood het land worden uitgegooid, maar de moordenaar mag blijven omdat hij een kind heeft bij haar zus. Ze heeft de hoop gevestigd op de Tweede Kamer, waar vooral PVV-kamerlid Sietse Fritsma al jaren aandacht vraag voor de zaak. Ze voelt zich ook niet veilig en wordt bedreigd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl