'Ingrijpende' bezuinigingen provincie

ASSEN - De provincie moet vanaf 2011 fors bezuinigen. Dat blijkt een brief die Gedeputeerde Staten naar Provinciale Staten is gestuurd.
Het kabinet geeft de provincies als gevolg van de economische recessie veel minder geld. Hoe dit precies uitpakt voor Drenthe is nog niet duidelijk. Zo is bijvoorbeeld nog niet bekend met welke bezuinigingsplannen twintig landelijke werkgroepen komen.
Maar Gedeputeerde staten voelen de bui aankomen en leggen zichzelf alvast een bezuiniging op van 35 miljoen euro per jaar vanaf 2011. Dat is hoger dan het tekort dat nu wordt verwacht van 26,5 miljoen euro, maar GS willen wat extra armslag houden om keuzes te kunnen maken.
Ingrijpend
Volgens Gedeputeerde staten lijkt de noodzakelijke bezuiniging niet veel op een begroting van 320 miljoen euro, maar daarvan is de vrij besteedbare ruimte beperkt tot 125 miljoen euro. Daarvan verdwijnt dus ongeveer een kwart van het geld waar de politiek keuzes over kan maken. GS in de brief aan de Staten: 'Het zal duidelijk zijn dat het bij deze bezuinigingen dus gaat om een zeer ingrijpende operatie.' Volgens GS moeten de Staten bij de voorjaarsnota van 2010 die harde keuzes maken, maar de verwachting is dat de bezuiniging op alle terreinen voelbaar zal zijn. GS gaan daarover in januari met de fracties overleggen , maar GS geven nu al wel enkele kaders aan.
Maatregelen
Zo moeten gesubsidieerde instellingen rekening houden met kortingen, zo hebben ze nu per brief te horen gekregen. En het personeel van de provincie is woensdag op de hoogte gebracht van een 'selectieve vacaturestop'. De komst van 16 nieuwe ambtenaren wordt afgeblazen. Ook worden tijdelijke contracten in beginsel niet omgezet in vaste contracten. Verder wordt er minder extern personeel ingehuurd. GS komen niet aan het geld dat wordt verdiend met de verkoop van de aandelen Essent. En ook kiezen GS er niet voor om de provinciale heffing op de motorrijtuigenbelasting te verhogen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl