Tuinders vinden aardwarmte te duur

EMMEN - Het enthousiasme van Drentse tuinders voor aardwarmte als alternatieve energiebron is bekoeld. Ruim 75 procent van de Emmer tuinders was in januari 2009 bereid in aardwarmte te investeren.
Volgens Gerard Stelman van LTO-projecten heeft nog geen enkele Drentse tuinbouwondernemer zich gemeld. De financieringsmogelijkheden bij de bank en de lage gasprijs houden een overstap naar aardwarmte tegen.
Aardwarmte komt uit water dat op 3 kilometer diepte in de bodem zit en een temperatuur heeft van 60 tot 100 graden. Uit geologisch onderzoek bleek in januari dat er voldoende winbare aardwarmte is om het volledige tuinbouwgebied zeker dertig jaar van energie te voorzien. De provincie verwacht dat het dichtdraaien van de tuinbouwgaskraan tot 2020 10 procent minder CO2-uitstoot op kan leveren. Niet alleen tuinders, maar ook bedrijven en particulieren moeten straks gebruik kunnen maken van aardwarmte, zo vond het college van B en W van Emmen begin dit jaar.
Garantieregeling
Boren is een miljoenen kostende en risicovolle operatie. Het ministerie van LNV is bereid om voor zes boringen 85 procent van de financiële risico's te dekken. Het risico dat de juiste waterhoudende laag wordt gemist, is nu eigenlijk niet te verzekeren. Vandaar de komst van de tijdelijke garantieregeling (tot en met 1 mei 2010), waarbij maximaal 5.950.000 euro garantie per aanvraag mogelijk is.
Cees Ruhé van tuinderorganisatie LTO/Glaskracht wil dat de volledige financiële risico's bij het boren naar aardwarmte door rijk en banken wordt afgedekt, omdat het financiële risico voor tuinders nog veel te groot is. Het project garandeert wel een vaste energieprijs voor een lange termijn. Hierdoor lopen de ondernemers minder risico bij investeringen.
Onze aarde
Aardwarmte komt voor een relatief gering deel voort uit de restwarmte van de tijd van het ontstaan van de aarde, voor een groter deel (70 procent) uit radioactieve vervalprocessen, welke in de aardkorst al vele miljoenen jaren voortdurend warmte hebben opgewekt en dit nog steeds doen. De temperatuur in de binnenkern van de aarde bedraagt naar verscheidene schattingen 4500 graden tot 6500 graden. En 99 procent van onze planeet is warmer dan 1000 graden, 99 procent van de rest is nog altijd heter dan 100 graden. Bijna overal heeft de bodem op één kilometer diepte een temperatuur van 35 tot 40 graden. Hoe dieper men in de aardkorst boort, hoe meer de temperatuur stijgt. Aardwarmte is een onuitputtelijke energiebron. Met de voorraden die in onze planeet zijn opgeslagen kan in principe het wereldwijde energiegebruik worden gedekt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl