Vreugdenhil gaat door met olympische missie

AA344ADD61A22654C125766B0036CA83_WPicture1_1.JPG
AA344ADD61A22654C125766B0036CA83_WPicture1_1.JPG
SCHAATSEN - Langebaanschaatser Frank Vreugdenhil uit Eldersloo, die zich bijna een jaar geleden liet naturaliseren tot Kazach, gaat door met zijn olympische missie.
Hij laat zich er niet van weerhouden, nu de vreemdelingenpolitie zich buigt over het voornemen vijf Nederlandse marathonschaatsers om net als Vreugdenhil bij de Olympische Spelen in februari uit te komen voor Kazachstan.
Het vijftal is sinds een half jaar namelijk ook houder van zowel een Nederlands als een Kazachstaans identiteitsbewijs omdat ze gebruik maken van de faciliteiten van de Stichting Medeo Speedskating. De beroemde Medeo-schaatsbaan is gerenoveerd en een tweede overdekte baan is in aanbouw. Daarnaast wordt fors geïnvesteerd in andere wintersportfaciliteiten. Geld is er in overvloed. Kazachstan heeft echter maar 200 schaatsers.
Via de wereldbekerwedstrijden willen de marathonrijders net als Vreugdenhil een startbewijs voor de Olympische Spelen afdwingen. Vreugdenhil is al een stap verder en is al opgenomen in de nationale selectie. Hij aast op één van de drie startplaatsen van Kazachstan op de individuele afstanden. Hij wil in Vancouver de 5 kilometer en de ploegenachtervolging rijden. Op de nationale kampioenschappen was hij derde op de 1500 meter en vierde op de 5 kilometer.
Volgens een website van het ministerie van Justitie verliezen Nederlanders automatisch de Nederlandse nationaliteit als ze een andere nationaliteit aannemen. Dat zou formeel gezien inhouden dat de schaatsers alleen met een verblijfsvergunning in Nederland mogen zijn. Marathonschaatser Robert Bovenhuis besloot daarom af te zien van het Kazachse avontuur. Arjan Stroetinga, Rob Hadders, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld en dus ook de Drentse subtopper Vreugdenhil gaan gewoon door met het plan.
In de jaren '90 was Bart Veldkamp de eerste Nederlander die zijn heil zocht buiten de landsgrenzen. Om de zware nationale concurrentie te ontlopen ging Veldkamp voor België schaatsen. André Vreugdenhil (geen familie van Frank) volgde het voorbeeld van Veldkamp en kwam ook gedurende enkele seizoenen uit voor België. Zo werd André Vreugdenhil in 2004 Belgisch Kampioen allround en reed hij in 2006 het EK allround. De Nederlandse Erik Bouwman schaatste enkele jaren voor Tsjechië.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl