Opslag CO2 op losse schroeven

ASSEN - Shell houdt vast aan de proef met ondergrondse opslag van CO2 in Barendrecht. De organisatie heeft geen zin om naar andere locaties te kijken.
Ze heeft Noord-Nederland zich als regio aangemeld voor een experiment voor opslag van CO2 in lege gasvelden. Maar Shell lijkt daar helemaal geen oog meer voor te hebben. Als het rijk voor de proef met ondergrondse CO2 opslag een andere locatie kiest dan het lege gasveld onder Barendrecht, dan haakt olieconcern Shell af en is de proef van de baan.
Opslag in de Noordzeebodem is voor Shell geen optie, omdat op zee al een aantal proeven lopen. Het gaat juist om een pilot-project om ervaring op te doen met opslag ondergronds. Het wordt wat Shell betreft Barendrecht of nergens, zo meldt Shell in het blad 'Binnenlands Bestuur.' De NAM, onderdeel van Shell, heeft al nooit iets gezien in de opslag van CO2 in lege noordelijke gasvelden. Dat bleek al in maart 2008 in het programma Drents Diep.
Alleen de opslag bij Barendrecht en een leeg gasveld in de Noordzee werden door TNO als kansrijk gezien voor een proef met ondergrondse opslag van CO2. Er zijn twaalf locaties bekeken. Volgens de statenfractie van GroenLinks was bij de NAM het Annerveense Veld in het noordoostelijk deel van de provincie Drenthe in beeld. Gedeputeerde Tanja Klip zegt dat in het noorden meerdere locaties gedetailleerd worden onderzocht. Het Noorden gebruikt in de lobby de bouw van twee nieuwe kolencentrales in de Eemshaven, doe ook CO2 produceren waarvoor een oplossing nodig is.
Het veld onder Barendrecht ligt vlak bij Pernis, waar het CO2 wordt geproduceerd. Shell kreeg 30 miljoen euro van het ministerie van VROM voor de proef, die in Barendrecht op grote weerstand van bevolking en politiek stuit. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft woensdag laten weten dat zij en haar collega Cramer van VROM meer tijd nemen voor hun definitieve besluit over het project in Barendrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl