Noord-Nederland proeftuin CO2 opslag

ASSEN - Als het aan de regering ligt wordt Noord-Nederland de grootste proeftuin voor de ondergrondse opslag van kooldioxide (CO2).
De ministers Jacqueline Cramer van milieu en Maria van der Hoeven (foto) van economische zaken schrijven dat aan de Tweede Kamer.
Vanaf 2015 wordt in lege gasvelden broeikasgas opgeslagen. Vorige week werd - ondanks de vele protesten - besloten dat als eerste bij Barendrecht CO2 wordt opgeslagen. Daarna wordt dus Noord-Nederland speerpunt van beleid. De bewindslieden vinden het noorden geschikt vanwege de beschikbaarheid van lege gasvelden en de korte afstand tussen uitstoters en opslag (kolencentrales Eemshaven). Daarom zijn ook Nuon en RWE direct bij het project betrokken. Ook de NAM, Akzo- Nobel en Gasunie doen mee.
De noordelijke provincies hadden in een eerder stadium de noordelijke gasvelden al aangeboden. Brussel heeft miljarden klaar liggen voor goede demonstratieprojecten. Onderzoek moet uitwijzen welke van zo'n honderd lege velden geschikt en vooral ook veilig genoeg zijn. Nederland heeft ruimte voor de opslag van 1600 megaton, de helft onder land, de andere helft onder zee. Voor de eerste veertig jaar is dat volgens Cramer en Van der Hoeven voldoende. De ministers verwachten dat na 2060 fossiele energie grotendeels overbodig wordt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.