Windmolens in Zuidoost-Drenthe

EMMEN - De provincie wil in de Zuidoosthoek van Drenthe tussen de 15 en 20 windmolens realiseren: samen zijn die goed voor 60 megawatt energie.
De gedeputeerden Haarsma en Klip hebben daarover afspraken gemaakt met de gemeenten Emmen en Coevorden. Waar de windmolens exact komen te staan en wanneer ze gaan draaien is niet bekend. Haarsma verwacht dat ze er binnen een paar jaar staan. Ook staat vast dat het college van Gedeputeerde Staten op andere plekken in Drenthe géén windmolens wil.
De provincie Drenthe zag eerder dit jaar bijvoorbeeld niets in het plan van de gemeente Assen om in die gemeente een aantal windmolens te plaatsen. Assen wil over tien jaar CO2-neutraal zijn. Volgens het college van de Drentse hoofdstad is grootschalige windenergie daarvoor een goed en noodzakelijk middel. Het provinciebestuur vreest echter horizonvervuiling en daarmee aantasting van een beschermd Natura-2000 gebied. Vanwege aantasting van het landschap worden ook initiatieven in Wijster en Tynaarlo afgewezen.
Vooralsnog staat er alleen eentje tussen Ansen en Uffelte. De oudst bekende windmolen in Drenthe stond overigens ook in Uffelte, genoemd in een uitspraak over een geschil betreffende te betalen maallonen in 1290.
Assen en Essent trekken zich voorlopig niets aan van de Drentse gedeputeerden Klip en Haarsma als het gaat om hun plannen voor windmolens. Het plan voor een duurzaam bedrijventerrein bij Assen-Zuid met 8 windmolens wordt niet ingetrokken, zegt wethouder Alex Langius van Assen. En ook Essent, dat een windmolenpark op het bedrijventerrein in Wijster wil, trekt zijn plan niet in, zegt Essentwoordvoerder Bert Hendriks.
De Milieufederatie Drenthe is voorstander van een concentratie van windmolenparken in de gemeente Emmen en Coevorden. Voorwaarde is dan wel dat windmolens in andere gemeenten verboden worden. Wijster vindt de Milieufederatie totaal ongeschikt als locatie, omdat dit midden op het Drents Plateau ligt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl