Gouden kei voor hunebed-deskundige Jan Albert Bakker

BORGER - Hunebed-deskundige dr. Jan Albert Bakker van de Universiteit van Amsterdam heeft een Gouden Kei gekregen op een congres in Borger.
Hij krijgt die Kei voor onderzoeken die hij heeft uitgevoerd. Bakker is één van de laatste onderzoekers in Nederland, die nog opgravingen bij een hunebed heeft meegemaakt.

Het betrof het hunebed D26 in Drouwen. Dit hunebed is tussen 1968 en 1970 grondig door archeologen onder leiding van Jan Albert Bakker onderzocht en niet zonder resultaat: Op de keldervloer vonden ze de resten van 160 potten. Verder stenen wapens en gereedschap en barnstenen kralen. Vóór de ingang troffen ze een soort offerkuil aan met 2 complete aardewerken potten. D26 is het laatste hunebed dat door archeologen is onderzocht.

Het instituut voor Pré- en Protohistorie van de Universiteit van Amsterdam heeft de complete collectie van die opgraving eerder in bruikleen gegeven aan het toen nieuwe Hunebedcentrum in Borger. Dit nieuwe centrum is daarmee het enige museum in Nederland dat een complete inventaris van een opgegraven hunebed kan tonen. De uitreiking van een Gouden Kei was dan ook daar op de Borger-Meetings: een congres van Hunebed-deskundigen uit vijf Europese landen. Het congres duurt nog tot 28 november.
Deel dit artikel: