Aanmoedigingsprijs voor 'Nieuwe Wildernis'

ASSEN - De Vereniging Nieuwe Wildernis uit Drenthe heeft de aanmoedigingsprijs van het Nationaal Groenfonds gewonnen. Voor de Natuurprijs 2009 waren 150 inzendingen.
Aan de prijs is een cheque van 500 euro verbonden.
De Nieuwe Wildernis heeft de prijs gekregen, omdat het project volgens de jury veel belooft voor de toekomst. In het juryrapport staat: 'De Nieuwe Wildernis is een zeer origineel initiatief dat een voorbeeld is van dwars denken over ongerepte natuur dat navolging verdient'.
Vereniging Nieuwe Wildernis is in april in Eext van start gegaan op initiatief van Het Drents Particulier Grondbezit, Stichting Het Drentse Landschap en Staatsbosbeheer. In aanwezigheid van Prinses Irene tekenden de drie organisaties een verklaring waarin zij stellen:
'Natuurgebieden bieden een thuis voor ontelbare planten en dieren. En lang voordat wij onze mensenwereld vormgaven, was er al natuur; ontwikkelden zich systemen van planten en dieren in wisselwerking met hun omgeving. Zij verdienen ons respect en hebben een zelfstandig recht op bestaan.'
De vereniging is dus opgericht met als doel de natuur weer een eigen plek te geven. Dit gebeurt onder andere door het aanwijzen van gebieden waar geen beheer meer wordt gevoerd. In deze gebieden wordt de natuur met rust gelaten. Er zijn veertien locaties als nieuwe wildernis bestempeld. Het gaat om 115 hectare.
Tijdens de presentatie op 22 april 2009 hebben kinderen van de Prins Willem Alexander school uit Eext een kistje met de coördinaten van de veertien nieuwe wildernisgebieden en hun dromen over de nieuwe wildernis op een terrein ergens in Drenthe begraven. De sleutel wordt bewaard door de directeur van de basisschool.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl