Gedeputeerde Klip: 'Friesland niet collegiaal'

ASSEN - Gedeputeerde Tanja Klip vindt dat de provincie Friesland zich niet collegiaal opstelt in de discussie over de ondergrondse opslag van CO2 in gasvelden.
Gedeputeerde Staten van Friesland wijzen de opslag van CO2 in gasvelden af, terwijl er een energieakkoord is tussen de noordelijke provincies en de regering.
Behalve dat Klip Friesland niet collegiaal vindt, is de opstelling van Friesland in haar beleving ook niet slim. Klip benadrukte zaterdag in het radioprogramma Cassata, dat het een illusie is dat provincies en gemeenten de opslag tegen kunnen houden, zodra het kabinet dat voornemen doorzet. 'En dan kun je maar beter zorgen dat je gewapend met kennis de discussie met het kabinet aangaat. ' Maar vanwege het milieu is Klip ook niet tegen de opslag. 'CO'2 houdt zich niet aan provinciegrenzen en dat kun je beter de beste oplossingen zoeken. Het 'njet' van Friesland getuigt niet van verantwoordelijkheidsgevoel voor een mondiaal probleem.'
De regering heeft 180 miljoen euro uit Brussel beschikbaar en wil in Noord-Nederland een grote proef houden met CO2-opslag. Voor die opslag komen - op voorstel van SNN - drie lege gasvelden in Friesland in aanmerking en twee in Groningen en Drenthe. Volgens het Friese bestuur is de opslag niet geheel zonder veiligheidsrisico en draagt het ook niet bij aan de vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen. Omdat er in Friesland geen vervuilende zware industrie is, vindt de Friese gedeputeerde Adema dat - ook als later mocht blijken dat er aan de opslag geen risico?s verbonden zijn - er gekozen moet worden voor opslag in de buurt van de vervuiler.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl