LNV: geiten Hoogersmilde terecht geruimd

HOOGERSMILDE - Het bedrijf van geitenhouders Evert en Mira Jansen in Hoogersmilde is volgens Christianne Bruschke van het ministerie van LNV vrijdag terecht geruimd.
Dat in een melkmonster van begin november geen q-koorts-bacterie zat betekent volgens haar niet dat het bedrijf Q-koorts vrij is. Eerdere test hebben de besmetting wel aangetoond. De melk die nu wordt gecontroleerd komt van niet drachtige geiten en dan is de kans kleiner dat de bacterie wordt gevonden. Bruschke is de belangrijkste adviseur van de minister.
Geitenhouder Jansen ontving vrijdag het eind van de middag een brief van de gezondheidsdienst voor dieren, waarin staat dat in het melkmonster, genomen begin november, de Q-koorts bacterie niet is aangetroffen. Op het bedrijf werden op dat moment 703 melkgeiten geruimd. Jansen probeerde dat nog tevergeefs te laten stoppen, omdat hij vindt dat de brief aantoont dat de ruiming onnodig was.
Maar volgens de Voedsel en Warenautoriteit wordt een bedrijf pas Q-koorts-vrij verklaard, als er zes aaneengesloten testen worden gedaan, waaruit blijkt dat er geen q-koorts-bacterie meer in het melk zit. Dat is dan ook de reden, dat de ruiming van de laatste drachtige geiten is doorgegaan. Adviseur Christianne Bruschke van het ministerie van LNV staat dus achter dat besluit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl