Rijkswaterstaat garandeert goed begaanbare wegen

ASSEN - Rijkswaterstaat garandeert dat maandag tot en met de avondspits alle belangrijke wegen in Drenthe bestrooid worden en goed begaanbaar zullen zijn.
Rijkswaterstaat stelt per wel direct een 'zoutloket' in. Dit loket gaat de vraag naar en het aanbod van zout in heel Nederland coördineren. Door het langdurige winterweer is al anderhalf keer zoveel strooizout gebruikt als normaal in een jaar. De voorraden dreigen daardoor uitgeput te raken. Ook de provincie heeft daar last van.
Gemeenten
De situatie verschilt per gemeente. Tynaarlo heeft geen problemen en voor vier weken zout op voorraad. Assen strooit met zout en zand en heeft met de provincie geregeld dat omligende gemeenten helpen met strooihulp voor doorgaande wegen. Midden Drenthe heeft in ieder geval genoeg wegenzout voor komend weekeinde. In Borger Odoorn wordt het krap maar de komende dagen is er nog genoeg. Meppel strooit gewoon volgens het gladheidsbestrijdingsplan en meldt geen bijzonderheden. In Hoogeveen en in Emmen zorgt Area voor de gladheidsbestrijding. In beide gemeenten wordt alleen op de hoofdroutes volledig gestrooid en geschoven. Area heeft nog een extra partijtje wegenzout op de kop weten te tikken; als de sneeuwval de komende dagen meevalt is er nog genoeg zout tot halverwege volgende week.
Producenten
Als Drentse gemeenten nu te weinig strooizout hebben komt dat door hun eigen inkoopbeleid, maar ook omdat inmiddels zoutquota worden gehanteerd. Dat zeggen twee grote zoutproducenten Akzo en Frisia. Akzo in Delfzijl levert zout voor veel Drentse gemeenten. Directeur Laurens Mulder van Frysia Zout in Harlingen wil de schuld niet alleen bij de gemeenten neerleggen, want niemand had verwacht dat er een dergelijke strenge vorstperiode zou komen.
Provincie
De provincie Drenthe houdt er rekening mee dat door de ontstane schaarste van strooizout het noodzakelijk is om het strooibeleid aan te passen. Bij een veranderend weerbeeld is de huidige voorraad strooizout niet voldoende om de gladheid op de gebruikelijke wijze te bestrijden. Op de wegen die als belangrijke hoofdader zijn aangemerkt wordt dan zo lang mogelijk met zout gestrooid. Het gaat om de N34 (Emmen-Groningen), N862 (Klazienaveen-Emmen), N391 (Emmen-Ter Apel), N381 (Emmen-Drachten), N382 (Rondweg Coevorden), N371 (Meppel-Assen), N372 (Peize-Roden-Groningen), N374 (Stadskanaal-Borger), N855 (Diever-Nijensleek), N375 (Meppel-A28) en N851 (De Wijk-Meppel). Op deze wegen zal zo lang mogelijk met zout worden gestrooid, evenals op de fietspaden die veel worden gebruikt door schoolgaande jeugd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl