Zielman wint Ronde van Loosdrecht

E5CC76D12E9C00C7C12576A800402623_WPicture1_1.jpg
E5CC76D12E9C00C7C12576A800402623_WPicture1_1.jpg
SCHAATSEN - Schaatsster Carla Zielman uit Steenwijkerwold heeft de eerste natuurijsklassieker van deze winter gewonnen. Ze was maandag de snelste in de Ronde van Loosdrecht.
De 24-jarige boerendochter uachterhaalde in de slotronde een kopgroep van zeven en spurtte vervolgens door naar de zege. Mariska Huisman kwam als tweede over de meet, Jolanda Langeland werd derde.
Zielman is de opvolger van Gretha Smit uit Veeningen, die in 1996 de voorlaatste Ronde van Loosdrecht op haar naam schreef. Zielman is een specialiste op natuurijs. Vorige winter veroverde ze op de Oostvaardersplassen bij Lelystad de nationale titel op natuurijs.
Ruim zestig vrouwen vertrokken om 9.00 uur voor de wedstrijd over 60 kilometer op de Loosdrechtse Plassen. Na een uur schaatsen op slecht ijs was nog maar de helft van het peloton over. Uiteindelijk zouden maar 27
rijdsters de finish halen.
'Het was vreselijk zwaar ijs', beaamde winnares Zielman, die tot haar eigen verbazing met de zege aan de haal ging. Ze was twee keer gevallen en moest solo een achterstand op de kopgroep goedmaken. Pas op zeshonderd meter van de eindstreep vond ze de aansluiting en moest ze meteen vol aanzetten voor de spurt.
Bij de mannen won Zwitser de eerste natuurijsklassieker van het jaar op zijn naam gebracht. De schaatser uit de Adformatie-ploeg, die vorig seizoen werd uitgeroepen tot Marathonschaatser van het Jaar, maakte zich drie ronden (van 4 kilometer) voor het einde los uit een kopgroep van vijf man en reed solo naar zijn eerste zege van het seizoen. Ingmar Berga uit Hoogeveen werd achtste.
Het Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs gaat deze week zeker niet door. Dat meldde de schaatsbond KNSB maandag. Op de beoogde schaatslocatie, de Ankeveense Plassen, is het ijs niet dik genoeg. De voorzitter van de ijsvereniging constateerde maandag zelfs dooi.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl