Beleggingsadviseur Schaaij drie jaar geschorst

ASSEN - Beleggingsadviseur Geert Schaaij uit Assen is door brancheorganisatie DSI voor drie jaar geschorst wegens oneerlijke aandelentransacties.
De straf komt erop neer dat hem een kwaliteitsstempel wordt ontnomen. Gedurende drie jaar staat bij zijn naam in het openbaar register van DSI dat hij geschorst is.
Schaaij kwam in opspraak door zijn optredens in het televisieprogramma Business Class van ondernemer Harry Mens. De beursexpert liet volgens DSI klanten en medewerkers van het bedrijf International Assets, waarvan hij commercieel directeur was, van tevoren posities innemen op fondsen die hij op zondagochtend positief zou bespreken in het televisieprogramma. Ook zou hij in ieder geval een keer zelf vóór de uitzending aandelen hebben ingekocht van een fonds dat hij ging bespreken.
De tuchtcommissie van DSI oordeelde eerder vorig jaar al dat Schaaij hiermee een 'ernstige overtreding van de normen van deskundigheid en integriteit' had begaan en schorste hem voor drie jaar. Schaaij, die in
2006 zijn functie bij International Assets neerlegde en sindsdien voor zichzelf werkt, ging tegen deze uitspraak in beroep. De straf werd eind december echter bekrachtigd door de beroepscommissie, zo meldde DSI dinsdag.
Geert Schaaij vindt het besluit ongepast. 'Een opmerkelijke stap, gezien het onvermogen van het Functioneel Parket (Openbaar Ministerie) mijn schuld in deze te bewijzen. Kennelijk weegt een oordeel van een brancheorganisatie zwaarder dan de uitkomst van een onafhankelijk juridisch proces.'
De schorsing door DSI wekt bovendien zijn verbazing omdat Geert Schaaij al in 2006 zijn lidmaatschap van de organisatie heeft opgezegd. 'In feite schorsen ze iemand die ze niet eens kunnen schorsen. Dat is wel erg gemakkelijk. Ik beschouw dit alles dan ook vooral als een goedkope publiciteitsstunt van DSI om zich over mijn rug te profileren.'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.