Excuses voor Molukse bevolking

DE PUNT - Een van de officieren die betrokken was bij de beëindiging van de treinkaping in De Punt in 1977 wil dat de regering excuses aan de Molukse bevolking aanbiedt.
Kommer leidde de Bijzondere Bijstandseenheid Krijgsmacht en was een van de scherpschutters die de trein in De Punt beschoten om de kaping te beëindigen.
Kees Kommer vindt dat de Molukkers onrecht is aangedaan nadat zij naar Nederland kwamen. Dat meldde hij maandagochtend bij Radio 1. Meer dan dertig jaar later schrijft hij de ervaringen van zich af in 'Indien gericht...vuur. ' 'Ik wist dat de kapers geen schijn van kans hadden. Het is een godswonder dat een paar het hebben overleefd. Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat het niet anders had gekund, gezien de informatie die we binnenkregen.'
'Het waarom van de acties door Molukkers is altijd onderbelicht geweest. Als je ziet wat voor ellende de overheid hen heeft gebracht, is het begrijpelijk dat jonge Molukkers in verzet kwamen. Ze zagen het verdriet en de frustraties van hun ouders.' De kapingen en bezettingen van jonge Molukkers in de jaren '70 wijt hij vooral aan het brute optreden van de regering in de Molukse woonwijk in Vaassen in 1976.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.